Hlavní obsah

Čínská výletní loď se převrátila během minuty, počet obětí roste

– Peking

Na osmnáct vzrostl počet obětí pondělního lodního neštěstí na čínské řece Jang-c-ťiang, uvedla ve středu agentura Reuters. Počet zachráněných podle čínské státní televize zůstává na čtrnácti, i když někde se uvádí 15. Nezvěstných je přes 400. Jsou mezi nimi i děti. Loď Východní hvězda se podle jednoho z přeživších převrátila tak rychle, že měl sotva čas popadnout záchrannou vestu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vyprošťují těla z vraku lodi Východní hvězdaVideo: Reuters

 
Článek

Třiačtyřicetiletý průvodce Čang Chuej řekl agentuře Nová Čína, že v pondělí večer začalo silně pršet a voda se dostala i do kabin. Lidé začali rychle uklízet z palub přikrývky i přenosné televize a mnozí se již uložili k spánku. Loď se pak začala naklánět a ze stolů se kutálely sklenice.

„Myslel jsem si, to není dobré, a řekl jsem kolegovi: myslím, že jsme v problémech. Poté, co jsem to řekl, se loď převrátila. Trvalo to 30 sekund nebo minutu,“ řekl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Měl sotva čas, aby popadl záchrannou vestu a vyběhl z kajuty. Loď se v jednu chvíli naklonila až o 45 stupňů. Muž na nic nečekal a skočil do řeky. Proud byl tak silný, že nebyl schopen plavat, řeka jej unášela.

„Kapky deště, které mě bily do obličeje, byly jako kroupy. Snažil jsem se zadržovat dech, ale voda mi přesto vnikala do úst. Říkal jsem si: ,Vydrž ještě chvíli‘,“ popsal Čang. Ve vodě slyšel i další hlasy, ale prý brzy utichly.

O několik hodin později, kolem svítání, se dostal ke břehu, kde se mu podařilo zachytit větví.

Zachráněna 65letá žena

Mezi zachráněnými, které se podařilo vyprostit z vraku převrácené lodi, je i 65letá žena. Záchranáři pro ni přinesli dýchací zařízení a naučili ji v rychlosti, jak ho má použít ještě ve chvíli, kdy byla uvnitř lodě.

„Ta paní má silnou vůli a pochopila to velmi rychle. Po dvaceti minutách se objevila na hladině a mohli jsme ji zachránit,“ řekl jeden ze záchranářů. Z vraku vylezla s pomocí lana, které jí hodili.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Záchranáři vynášejí tělo z převrácené lodi

Potopená v bouři

Čínská televize CCTV ve středu upřesnila, že na palubě lodi bylo 456 lidí, a ne původně uváděných 458. Loď s 405 turisty ve věku 50 až 80 let, kteří s sebou měli i vnoučata, plula po řece z Nankingu do Čchung-čchingu. Navštívit měla i obří přehradu Tři soutěsky.

Potopila se v bouři v pondělí kolem půl desáté v noci místního času u města Wu-chan v provincii Chu-pej. Podle kapitána a hlavního inženýra, kteří se zachránili, se plavidlo potopilo během jedné či dvou minut poté, co ho zasáhlo tornádo. Vítr dosahoval dvanáctého stupně Beuafortovy stupnice, takže přesahoval rychlost stovky kilometrů za hodinu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Obyvatel, který žije ve vesnici u řeky  Cuo Lu-wang, uvedl, že úřady osudnou noc varovaly obyvatele před extrémním počasím. Kapitán nákladní lodi, které plula před Východní hvězdou, řekl agentuře Nová Čína, že kvůli špatnému počasí raději vplul do přístavu.

Posádka nestihla ani vyslat nouzový signál – neštěstí ohlásilo až sedm přeživších z lodi, kteří po jejím potopení doplavali na břeh.

Beaufortova stupnice síly větru

  • BEZVĚTŘÍ - 0-0,2 m/s, pod 1 km/h, kouř stoupá svisle vzhůru
  • VÁNEK - 0,3-1,5 m/s, 1-5 km/h, směr větru je poznatelný podle pohybu kouře, vítr však nepohybuje větrnou korouhví (směrovkou)
  • SLABÝ VÍTR - 1,6-3,3 m/s, 6-11 km/h, vítr je cítit ve tváři,listy stromů šelestí, větrná směrovka se začíná pohybovat
  • MÍRNÝ VÍTR - 3,4-5,4 m/s, 12-19 km/h, listy stromů a větvičky jsou v trvalém pohybu, vítr napíná praporky a slabě čeří hladinu stojaté vody DOSTI ČERSTVÝ VÍTR - 5,5-7,9 m/s, 20-28 km/h, vítr zdvíhá prach a kousky papíru, pohybuje slabšími větvemi
  • ČERSTVÝ VÍTR - 8,0-10,7 m/s, 29-38 km/h, listnaté keře se začínají hýbat, na stojatých vodách se tvoří menší vlny se zpěněnými hřebeny
  • SILNÝ VÍTR - 10,8-13,8 m/s, 39-49 km/h, vítr pohybuje silnějšími větvemi, telegrafní dráty sviští, používání deštníků se stává nesnadné
  • PRUDKÝ VÍTR - 13,9-17,1 m/s, 50-61 km/h, vítr pohybuje celými stromy, chůze proti větru je obtížná
  • BOUŘLIVÝ VÍTR - 17,2-20,7 m/s, 62-74 km/h, vítr ulamuje větve, chůze proti větru je téměř nemožná VICHŘICE - 20,8-24,4 m/s, 75-88 km/h, vítr působí menší škody na stavbách (strhává komíny, tašky ze střech)
  • SILNÁ VICHŘICE - 24,5-28,4 m/s, 89-102 km/h, vyskytuje se na pevnině zřídka, vyvrací stromy, působí větší škody
  • MOHUTNÁ VICHŘICE - 28,5-32,6 m/s, 103-117 km/h, vyskytuje se velmi zřídka, působí velké škody na domech, lesích
  • ORKÁN - nad 32,7 m/s, nad 118 km/h, ničivé účinky

Vrak leží asi tři kilometry od břehu, kde má řeka hloubku 15 metrů. V řece pátrá přes 1000 policistů, 30 vojáků a 140 potápěčů čínského námořnictva.

Reklama

Související témata:

Související články

Z převrácené čínské lodi vyprostili muže

Záchranářům se podařilo z lodi, která se převrátila na řece Jang-c′-ťiang, vyprostit dalšího živého muže, uvedla agentura Reuters s odvoláním na mikroblog...

Výběr článků

Načítám