Hlavní obsah

Čínská stíhačka americkým pilotům předvedla manévr jako z Top Gunu

Ve vzdušném prostoru nad Východočínským mořem je tento týden rušno. Ve středu tam jeden z čínských pilotů Suchoje Su-30 podle Washingtonu předvedl manévr jako z akčního filmu Top Gun, když nad americkým průzkumným letounem letěl vzhůru nohama. O den později zase kvůli čínskému dronu kvapně startovaly čtyři japonské stroje.

Foto: Profimedia.cz

Suchoj Su-30

Článek

„Manévry čínských pilotů považujeme za neprofesionální kvůli rychlosti a vzdálenosti, v jaké byly provedeny,” řekl k prvnímu případu podle BBC Ben Hodges z americké armády. Čínské bojové stroje se podle informací Pentagonu k americkému průzkumnému stroji přiblížily na vzdálenost 45 metrů.

„Sice stále zjišťujeme, k čemu tam došlo, prvotní zprávy americké posádky popsaly setkání jako neprofesionální. Věc byla tlumočena Číně diplomatickými i armádními depešemi,“ dodal Hodges podle CNN.

Ke čtvrtečnímu incidentu ve Východočínském moři došlo u sporných ostrovů, které Japonci nazývají Senkaku a Číňané Tiao-jü. Číňané tam otestovali bezpilotní stroj a Japonsko na místo vyslalo čtyři letouny, včetně dvou stíhaček F-15 a letadla s radarovým systém AWACS.

Foto: JASDF

Japonské stíhačky F-15J

Obě země si na souostroví dělají nárok. Japonské ministerstvo obrany dlouhodobě varuje, že "agresivní politika" Číny ve sporných námořních vodách může vést až k ozbrojenému konfliktu.

Souostroví Senkaku je neobydlené. Obklopují ho vody bohaté na ryby a zřejmě jsou tam i ložiska zemního plynu. Oblastí vedou významné námořní trasy. Skupina ostrůvků je v současnosti pod japonskou správou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám