Hlavní obsah

Čínská obec se bouří kvůli korupci, policie ji chce za trest vyhladovět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wu-chan

Policie oblehla obec Wu-kchan v nejprůmyslovější čínské provincii Kuang-tung na východě země. Důvodem jsou protesty místního obyvatelstva proti zvůli úřadů a korupci elit. Policie obyvatele odřízla také od dodávek jídla a zásoby v obci se tenčí, oznámili v pondělí svědkové redaktorům Financial Times.

Článek

Napětí vyvrcholilo po úmrtí Süe Ťin-poa, místního 43letého aktivisty, v policejní vazbě. Smutečního obřadu se v pondělí zúčastnilo okolo šesti tisíc lidí.

Lidé protestují proti svévolnému zabírání půdy úředníky a obchodníky a proti snižování mezd. „Patří snad všechna půda zkorumpovaným úřadům?“ či „Zachraňte Wu-kchan, zachraňte zemi,“ hlásaly jejich transparenty.

Rodina Süe Ťin-poa, která obyvatele zastupovala ve sporu s místní vládou ohledně převádění veřejných pozemků na soukromé, tvrdí, že na těle zemřelého Süe byly stopy po mučení. Mimo jiné měl zlomených několik kostí. Rodině byl zamítnut přístup k lékařské dokumentaci a nesměla ani pořídit fotografie těla příbuzného. Oficiálně Süe zemřel na zástavu srdce, rodina tvrdí, že srdečními potížemi nikdy netrpěl.

Policie mluvčího občanské iniciativy zatkla minulý týden.

Protestů proti korupci místních úřadů zažije Čína ročně několik desítek tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám