Hlavní obsah

Čínská hypersonická střela vyvolává obavy, oblétla Zemi

Čína úspěšně otestovala hypersonickou střelu schopnou nést jadernou hlavici. Než zrychlila směrem k cíli, oblétla Zemi. Test proběhl v srpnu, země ho tajila. Vyspělá technologie zaskočila americké zpravodajské a bezpečnostní kruhy, uvedl list Financial Times.

Foto: Reuters

Kluzák zřejmě vynesla raketa Dlouhý pochod.

Článek

Pět lidí obeznámených s průběhem testu sdělilo listu, že čínské ozbrojené síly vypustily v srpnu raketu, která vynesla na nízkou oběžnou dráhu hypersonický kluzák. Ten oblétl Zemi a pak zamířil k jejímu povrchu a v malé výšce se přiblížil k cíli. Ten ale podle tří lidí minul o zhruba čtyřicet kilometrů. I tak to ale podle dvou z nich ukazuje, že Říše středu udělala neuvěřitelný pokrok ve vývoji hypersonických zbraní, které jsou mnohem pokročilejší, než si dosud američtí představitelé připouštěli.

Datum testu zveřejněno nebylo a Čína o něm ani neinformovala. Čínský úřad dohlížející na vypouštění kosmických nosičů uvedl 19. července, že byla vypuštěna raketa Dlouhý pochod 2C a šlo už o její 77. start. Pak 24. srpna oznámil její 79. let. O 78. letu nikdy neinformoval.

Podle nejmenovaného asijského bezpečnostního experta, který má dobré kontakty na čínskou Lidovou osvobozeneckou armádu, byla zbraň vyvinuta Čínskou akademií pro aerokosmickou aerodynamiku (CAAA), která spadá pod Čínskou vědecko-technologickou korporaci, což je státní firma vyrábějící raketové systémy a kosmické nosiče. Test vyvolal nové otázky, proč Spojené státy podceňují modernizaci čínské armády.

Hypersonické zbraně pronikají přes protiraketové štíty

Spojené státy, Rusko i Čína vyvíjejí hypersonické zbraně, které se pohybují rychlostí minimálně pětkrát vyšší, než je rychlost zvuku. Jsou sice pomalejší než balistické rakety, ale nepohybují se po předem jasné balistické křivce. Mají velmi dobré manévrovací schopnosti a k cíli se přibližují nízko nad zemí.

Obavy dal najevo hned v srpnu náčelník Severoamerického velitelství protivzdušné obrany (NORAD) Glen VanHerck, který sdělil, že Čína „aktuálně demonstrovala velmi pokročilé schopnosti hypersonických kluzáků“. Upozornil, že schopnosti těchto čínských zbraní by „představovaly velké výzvy pro schopnost systému NORAD varovat před hrozbou“.

„Hypersonické kluzáky létají nízko a mohou za letu manévrovat, což znamená, že se obtížně sledují a ničí,“ uvedl expert na čínské jaderné zbraně Taylor Fravel, který o novém testu nevěděl. Podle něj mohou hypersonické kluzáky s jadernou hlavicí „vymazat“ americký protiraketový deštník a jejich zařazení do výzbroje by mohlo být destabilizující.

Čína vyslala k Tchaj-wanu dosud největší počet letounů za den

Svět

Ani test však podle něj neznamená, že by Čína tyto střely zařadila do výzbroje. Vyvolávají však obavy, protože roste napětí u Tchaj-wanu, který Čína považuje za vzbouřeneckou provincii a posílá k němu desítky letadel. Peking také posiluje v oblasti Jihočínského moře, na které vznáší nárok a kde si buduje základny.

Čína zvyšuje jaderné kapacity

Před novými čínskými zbraněmi varoval minulý měsíc i americký tajemník pro letectvo Frank Kendall. Uvedl, že Čína udělala ohromný pokrok, zahrnující i „schopnost globálních útoků z kosmu“. Odmítl poskytnout podrobnosti, ale naznačil, že jde o modernější obdobu Sověty vyvíjeného a budovaného systému z počátku šedesátých let, který počítal s jadernými zbraněmi ve vesmíru, umožňujícími kdykoli zaútočit na jakékoli místo na světě. Kluzák by mohl přiletět i od jižního pólu, tedy z oblasti, která není pokryta americkým protiraketovým štítem.

Rusko odpálilo z ponorky hypersonickou střelu Cirkon

Evropa

Satelitní záběry navíc ukázaly, že buduje dalších dvě stě sil pro mezikontinentální balistické rakety. Čína není vázána žádnými smlouvami o omezení zbraní a nechce o nich s USA jednat. Šéfredaktor čínského komunistického listu Global Times Chu Si-ťin uvedl na Twitteru, že by Peking mohl zesílit své jaderné odstrašování, „aby zajistil, že USA opustí ideu jaderného vydírání Číny”.

Republikánský člen sněmovního výboru pro obranu varuje: „Lidová osvobozenecká armáda nyní zvyšuje své schopnosti, aby podkopala naši protiraketovou obranu a ohrozila americkou domovinu konvenčními i jadernými údery. Ještě více je znepokojivá skutečnost, že k programu hypersonických zbraní Lidové osvobozenecké armády přispěla americká technologie.“

Reklama

Výběr článků

Načítám