Hlavní obsah

Rusko odpálilo z ponorky hypersonickou střelu Cirkon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruská armáda provedla v Barentsově moři první zkušební test hypersonické rakety Cirkon, napsala agentura TASS. Střela byla odpálena z ponorky Severodvinsk a zkouška byla úspěšná, oznámilo ministerstvo obrany.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko odpálilo z ponorky hypersonickou střelu Cirkon Video: Reuters

 
Článek

„Ruské námořnictvo poprvé odpálilo z jaderné ponorky Severodvinsk v rámci testu hypersonickou raketu Circon,“ uvedlo ministerstvo. Podle něj byl test proveden na simulovaný mořský cíl v Barentsově moře. ”Podle objektivních kontrolních údajů let rakety odpovídal zadaným parametrům a střela zasáhla určený cíl,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Test byl proveden odpálením Cirkonu z vynořené ponorky. Podrobnější údaje o zkoušce zatím nejsou známé.

Rusko opět úspěšně vyzkoušelo střelu Cirkon, letěla sedmkrát rychleji než zvuk

Evropa

Raketa Cirkon je podle údajů uváděných ruskou armádou schopná dosáhnout až devítinásobku rychlosti zvuku a při doletu až 1000 kilometrů může zasahovat námořní i pozemní cíle. Patří k nové generaci ruských zbraní, které podle prezidenta Vladimira Putina mohou zasáhnout jakýkoliv cíl na Zemi a proniknout americkou protiraketovou obranou.

V červenci ruské vojenské námořnictvo otestovalo Cirkon odpálením z paluby fregaty Admiral Gorškov plující v Bílém moři. Raketa zasáhla 350 kilometrů vzdálený pozemní cíl na pobřeží Barentsova moře, přitom podle ministerstva obrany letěla rychlostí přibližně sedminásobku rychlosti zvuku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám