Hlavní obsah

Číňan, který kvůli mzdě založil požár v továrně, dostal trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský soud odsoudil k smrti muže, který kvůli sporu o nevyplacenou mzdu loni v prosinci založil požár v textilní továrně, při kterém zahynulo 14 dělníků. Informovala o tom čínská státní média.

Foto: Profimedia.cz

Při požáru v továrně v prosinci zahynulo 14 lidí.

Článek

V továrně ve městě Šan-tou v jihočínské provincii Kuang-tung bylo v době vypuknutí požáru asi 30 dělníků. Čtrnáct z nich zemřelo. Odsouzený Liou Šuang-jün uvedl, že založil požár, protože mu šéf továrny odmítl vyplatit v přepočtu zhruba 10 000 korun.

Nevyplacené mzdy jsou v Číně značným zdrojem nespokojenosti zaměstnanců, uvádějí ochránci lidských práv. V zemi neexistují žádné nezávislé odborové svazy, které by mohly práva pracujících hájit, připomněl zpravodajský server BBC News.

Měla to být msta

Podle informací státní tiskové agentury Nová Čína si Liou u nejbližší čerpací stanice koupil benzín za asi 130 korun, který použil k založení požáru, po němž z místa činu utekl. Policie ho dopadla o několik hodin později. Při výpovědi, kterou odvysílala následující den místní televize, Liou uvedl, že mu jeho šéf neustále strhával peníze z platu. "Rozhodl jsem se mu pomstít," dodal.

Většina obětí požáru byly mladé ženy. Oheň vypukl v přízemí a zaměstnanci měli problém se dostat ven z budovy, jejíž okna částečně chránily mříže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám