Hlavní obsah

Čína slíbila po USA závazně snížit emise kysličníku uhličitého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína se připojuje úsilí mezinárodního společenství snížit emise oxidu uhličitého. Peking ve čtvrtek oznámil konkrétní cíl ve snižování emisí skleníkových plynů. Klimatického summitu OSN, který se uskuteční v prosinci v Kodani, se zúčastní i čínský premiér Wen Ťia-pao, uvedlo čínské ministerstvo zahraničí.

Foto: Stringer, Reuters

Článek

Do roku 2020 hodlá Čína omezit své emise. Neslíbila ovšem absolutní snížení exhalací oxidu uhličitého. Čísla jsou vázána na vývoj hrubého domácího produktu. Snížení emisí o 40 až 45 procent z úrovně roku 2005 platí pouze v případě, že HDP bude v roce 2020 vyšší. Poroste-li HDP, budou samozřejmě emise vyšší právě o poměr růstu.

Vzhledem k očekávanému růstu ekonomiky v příštím desetiletí se exhalace budou zřejmě dále zvyšovat - ovšem podstatně pomalejším tempem, než by tomu bylo bez stanoveného cíle.

Slib Čína označila za závazný. "Jedná se o dobrovolný krok čínské vlády, který vychází ze stavu země a který je důležitým příspěvkem ke globálnímu úsilí řešení klimatických změn," citovala vládní prohlášení agentura Nová Čína.

Podle agentury Reuters tento cíl odpovídá předpokladům expertů ohledně Číny, která jako rozvíjející se země není na základě současných dohod povinna přijímat závazná omezení vypouštění skleníkových plynů.

Podobnou politiku svázání emisí s růstem HDP navrhla již dříve i další z rychle se rozvíjejících zemí, Indie, která je pátým největším znečišťovatelem na světě.

Účast Číňanů a Američanů je klíčová

"Účast Wen Ťia-paa na schůzce ukazuje důležitost, kterou čínská vláda přikládá této záležitosti, a svědčí o tom, že je čínská vláda ochotna spolupracovat s mezinárodním společenstvím," prohlásil mluvčí ministerstva zahraničí Číny, která je v současné době považována za největšího znečišťovatele ovzduší na světě.

Své oznámení zmenšit do roku 2020 emise oxidu uhličitého na jednotku HDP až o 45 procent oproti roku 2005 označila čínská vláda za "závazný cíl" a slíbila, že k jeho dosažení použije přísnější opatření, včetně daní a dalších poplatků.

Své oznámení zmenšit do roku 2020 emise oxidu uhličitého na jednotku HDP až o 45 procent oproti roku 2005 označila čínská vláda za "závazný cíl" a slíbila, že k jeho dosažení použije přísnější opatření, včetně daní a dalších poplatků.

Vyjádření Číny k dlouho očekávané konferenci o ovzduší přichází den poté, co prestiž této události významně zvýšily Spojené státy, když informovaly o chystané účasti prezidenta Baracka Obamy. Obama by měl podle Bílého domu v Kodani nabídnout snížení emisí skleníkových plynů v USA do roku 2020 o 17 procent proti roku 2005.

Právě postoj USA a Číny je klíčový, protože tyto dva státy jsou zodpovědné za zhruba 40 procent veškerých exhalací skleníkových plynů způsobených lidskou činností.

Snížení přislíbilo i Rusko a EU.  [celá zpráva]

Kodaň bude jen krokem na cestě

Summit je plánován na 7. až 18. prosince a podle původních plánů z něj měla vzejít globální dohoda, která by vstoupila v platnost 1. ledna 2013 a navázala na Kjótský protokol o snižování emisí skleníkových plynů platný do roku 2012. Tak daleko se ale nedospěje.  [celá zpráva]

Dánsko o víkendu oznámilo, že na summit přijalo pozvání 65 vedoucích světových představitelů, například z Británie, Německa, Francie, Japonska, Indonésie či Brazílie. Na různé úrovni by se měly konference účastnit delegace 191 členských zemí OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám