Hlavní obsah

Čína přesídlí tři milióny lidí, aby obrátila vody Jang-c'-ťiang k Pekingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína si naplánovala, že během deseti let obrátí vody z povodí nejdelší eurasijské řeky Jang-c'-ťiang (6300 km) víc na sever a přesídlí kvůli tomu tři milióny obyvatel. Gigantický projekt v srdci nejlidnatější země, který už začal přípravnými pracemi v povodí řeky Chan (přítok Jang-c') v provincii Šen-si, probíhá na ploše větší, než je Francie.

Článek

Ve střední Číně, kde nyní převažují pole a vesnice, mají vzniknout moderní města a vody Jang-c'-ťiang a jejích přítoků mají být z části odvedeny k Pekingu. Nucené přesídlení se má celkově týkat dvakrát většího počtu lidí než v případě vybudování největší přehrady na světě Tři soutěsky na stejné řece.

Celý projekt přitom může mít i další vážné důsledky pro velká města, která již v povodí Dlouhé řeky stojí. Vody Jang-c'-ťiang jsou již dnes vážně znečištěné a podle ekonomů bude nedostatek pitné a užitkové vody jedním z faktorů, které přibrzdí další rozvoj čínské ekonomiky.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Čína má 20% podíl na světové populaci, ale k dispozici už jen 7 % vodních zdrojů. Nedostatkem vody bývá z času na čas postiženo 660 čínských měst, kde žije téměř 700 miliónů lidí. V městských oblastech je znečištěno 90 % vody, v řekách a jezerech 75 procent. "Nedostatek vody je nejdůležitější výzvou pro současnou Čínu," zdůrazňuje zástupce ředitele Centra pro čínská studia na Univerzitě Tsinghua v Pekingu.

Hořký úděl přesidlovaných

Ovšem z pohledu přesidlovaných vesničanů jde o neštěstí již dnes. Právem se obávají, že přijdou o střechu nad hlavou i živobytí. A podobně jako při podobných akcích v minulosti se budou muset přestěhovat do nově vzniklých měst.

“Je to těžké, orná půda zmizí a lidé si budou muset hledat práci,“ říká místostarosta jedné z již přesídlených vesnic Tung Ming-feng a dodává: „Teď mají práci při budování tunelů. Dostávají v přepočtu přibližně 6000 až 8000 korun měsíčně a domů se vrací celí špinaví, že jsou k nepoznání. Práce je to nebezpečná a mnoho vesničanů na stavbách už zahynulo."

Oficiální představitelé provincie Šen-si však opakují, že projekt přesídlení za přibližně 300 miliard korun výrazně změní životy lidí k lepšímu. Už nyní se budují tunely a mosty.

„Lidé z toho budou mít prospěch, budou žít v mnohem bezpečnějším prostředí,“ řekl agentuře Nová Čína guvernér provincie Šen-si Čao Čeng-jung. Úřady však přispějí jen deseti až patnácti procenty z částky na zaplacení nového bydlení ve vícepodlažních domech. Realitou však je, že rolníci mají často půjčky již z minulosti a nové byty nezvládají splácet.

“Bohatí bohatnou a chudí jsou na tom hůře než dříve a rozdíly mezi námi se zvětšují. Nikdy jsme to neměli jednoduché, je to hořký osud,“ posteskl si starosta Jang Jüan-tchao z vesnice Pching-čchuan, která je určena k přesídlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám