Hlavní obsah

Čína přerušila vojenskou spolupráci s USA

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Čína přerušila vojenské a diplomatické styky na armádní úrovni se Spojenými státy na protest proti dohodnutým dodávkám amerických zbraní do Tchajwanu v hodnotě 6,5 miliardy dolarů (okolo 120 miliard korun). Oznámili to v úterý američtí představitelé.

Článek

Čína si činí na tchajwanské území nárok a americké dodávky považuje za vměšování. Američané mají podle smlouvy dodat mimo jiné různé rakety či vrtulníky Apache. Plánované návštěvy a armádní akce USA a Číny se teď nejméně do listopadu neuskuteční, oznámil Pentagon.

Jeho mluvčí Stewart Upton řekl, že Čína vzájemné vojenské vztahy politizuje, v důsledku čehož se promrhávají příležitosti. Čínský krok má vliv například na různá kotvení lodí v přístavech či rozhovory o nešíření zbraní hromadného ničení. Peking rovněž odmítl participovat při záchranných akcích v krizových oblastech.

Spojené státy jsou největším dodavatelem zbraní Tchajwanu. Washington tvrdí, že nová dohoda rovnováhu sil v regionu neohrozí.

Tchajwan se od Číny odtrhl po občanské válce v roce 1949. Čína jej však stále považuje za součást svého území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám