Hlavní obsah

Čína poslala Kanaďana na 11 let do vězení za špionáž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Kanadský konzultant Michael Spavor, zadržovaný v Číně, byl ve středu odsouzen k 11 letům vězení za špionáž. Kanadský premiér Justin Trudeau už dříve označil uvěznění Spavora v Číně za svévolné, rozsudek tak podle agentury AFP ještě více zhorší napjaté vztahy mezi Pekingem a Ottawou. K propuštění konzultanta po ohlášení verdiktu vyzvaly vedle Kanady i Spojené státy.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Kanadský podnikatel Michael Spavor

Článek

Soud v severočínském městě Tan-tung ve středu oznámil, že Spavor byl shledán vinným ze špionáže a krádeže státních tajemství. Proces se konal za zavřenými dveřmi.

Spavor, který je konzultantem se znalostí problematiky Severní Koreje, byl v Číně zatčen v prosinci 2018. Kanada jeho uvěznění vnímá jako odvetný krok Pekingu za zatčení finanční ředitelky společnosti Huawei Technologies Meng Wan-čou v Kanadě. Ve stejnou dobu jako Spavor byl na základě podobných obvinění zadržen také bývalý kanadský diplomat Michael Kovrig.

Trest smrti mu patří, vzkázal čínský soud Kanaďanovi

Svět

Rozsudek nad Spavorem byl vynesen den poté, co čínský soud potvrdil trest smrti pro Kanaďana Roberta Lloyda Schellenberga. Ten byl odsouzen v roce 2019 za pašování drog.

Proti nynějšímu rozhodnutí soudu se podle agentury Reuters vymezila americká ambasáda v Pekingu, která vyzvala k okamžitému propuštění Spavora i Kovriga.

Ambasáda v prohlášení uvedla, že procesy s oběma Kanaďany jsou pokusem využít lidi jako vyjednávací prostředky. Kanadský velvyslanec v Číně Dominic Barton zopakoval pozici Ottawy, že zadržení Spavora a Kovriga je neopodstatněné, a sdělil, že Kanada bude nadále požadovat jejich propuštění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám