Hlavní obsah

Čína podporuje suverenitu Ukrajiny, z nynějšího vývoje má obavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský ministr zahraničí Wang I po telefonickém jednání s americkým protějškem Antonym Blinkenem vyjádřil obavy o další vývoj situace na Ukrajině. Suverenita a teritoriální integrita Ukrajiny musí být podle Wanga zachována, uvedl v noci na úterý mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Čínský ministr zahraničí Wang I

Článek

Ministři po telefonu jednali o vývoji na ukrajinsko-ruské hranici a riziku ruské invaze. Stejný postoj dala Čína najevo už v sobotu na Mnichovské bezpečnostní konferenci.

Po zasedání Rady bezpečnosti OSN čínský velvyslanec při této organizaci žádal diplomatické řešení krize. Všechny strany konfliktu se podle něj musí „chovat zdrženlivě a vyvarovat se všech aktivit, které by mohly zhoršit napětí“, citovala v úterý diplomata stanice CNN.

Snaha obnovit SSSR, porušení mezinárodního práva, zní v reakcích na uznání republik na Donbase

Evropa

Podle CNN staví ukrajinsko-ruská krize Čínu do nepříjemné pozice, kdy se snaží najít rovnováhu mezi svými dlouhodobě přátelskými vztahy s Ruskem a svou zahraniční politikou důsledné obrany státní suverenity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám