Hlavní obsah

Čína obvinila Tibeťany, že plánují sebevražedné útoky

Novinky, ČTK, aš Taipei Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING/DILLÍ

Čína ve středu obvinila stoupence nezávislosti Tibetu vedené dalajlamou, že plánují využít k ke krvavým útokům sebevražedné atentátníky. Dalajlama se podle nich odvrátil od nenásilí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Dalajlama

Článek

"Tibetské síly usilující o nezávislost chtějí zorganizovat sebevražedná komanda a zahájit útoky," řekl mluvčí čínského ministerstva veřejné bezpečnosti Wu Che-pching. „Potvrdili, že se nebojí ani krveprolití lázně ani obětování se,“ dodal Wu, aniž by odkryl zdroj svých obvinění. Uvedl také, že se při prohlídkách našlo v klášterech provedených po 14. březnu množství zbraní, celkem 176 pušek, přes 13 000 nábojů, více než tři tuny výbušnin a nože.

Policie podle něj zatkla jednoho člena "dalajlamovy kliky", která distribuuje letáky podněcující k povstání a zajišťuje zpravodajské informace. Muž se podle něj přiznal, že se svými kontakty komunikuje s pomocí tajného jazyka, v němž strýc znamená dalajlama a sukně zakázanou tibetskou vlajku.

Tibet se bojí čínských provokací

Tibetská exilová vláda to popřela. „Tibetský exil je na sto procent oddán nenásilné cestě. Sebevražedné útoky nepřipadají v úvahu. Obáváme se ale, že je mohou spáchat Číňané vydávající se za Tibeťany, aby proti nám obrátili veřejnost," řekl předseda tibetské exilové vlády Samdhong Rinpočhe v indické Dharamsále.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Tom Casey o dalajlamovi řekl, že je to "muž míru" a "že naprosto nic nenasvědčuje tomu, že usiluje o cokoli jiného než o dialog s Čínou.

Peking opakovaně obvinil dalajlamu ze zorganizování násilností v Lhase. Protesty tam začaly 10. března u příležitosti výročí protičínského povstání z roku 1959. Po čtyřech dnech se ale vymkly kontrole a skončily násilím. Podle Pekingu při něm přišlo o život 22 lidí, podle tibetských exulantů 140 osob. Čína přiznala použití střelných zbraní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám