Hlavní obsah

Čína je stále dál agresivnější, varuje Blinken

Washington

Čína se v poslední době chová na domácí scéně čím dál represivněji a v zahraničí je čím dál agresivnější. V rozhovoru pro televizi televizi CBS, odvysílaném v neděli, to prohlásil americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Foto: Reuters

Antony Blinken

Článek

Na otázku, zda Washington směřuje k vojenské konfrontaci s Pekingem, Blinken odpověděl, že „dostat se do tohoto bodu, nebo jen k němu směřovat, je proti zájmu Číny i Spojených států”.

„V posledních letech jsme ale svědkem toho, že se Čína chová doma čím dál represivněji a v cizině čím dál agresivněji,” podotkl Blinken v pořadu 60 Minutes stanice CBS.

Čína popírá zájem o hegemonii, tu západní odmítá

Svět

„Čína je jedinou zemí světa, jež má vojenské, ekonomické a diplomatické kapacity poškodit světový řád, kterého si tak vážíme a který jsme odhodláni bránit,” uvedl šéf americké diplomacie, „naším cílem není Čínu zkrotit či omezit, ale zachovat tento řád.”

Ke krádežím amerických obchodních tajemství a duševního vlastnictví v řádech miliard dolarů ze strany Číny Blinken řekl, že administrativu prezidenta Joea Bidena to velmi zneklidňuje: „Působí to jako akce někoho, kdo se snaží soutěžit nečestně a čím dál víc nepřátelsky.” Spojeným státům se ale podle něj stále více daří spojovat podobně postižené země a společně takové kroky odmítat.

Čína do šesti let vtrhne na Tchaj-wan, varoval americký admirál

Svět

Blinken v neděli přicestoval do Londýna na schůzku ministrů zahraničí skupiny G7, kde je Čína jedním z témat. Biden označil soupeření s Čínou za největší americkou zahraničněpolitickou výzvu. Při svém prvním projevu v Kongresu slíbil zachovat silnou americkou vojenskou přítomnost v indicko-pacifické oblasti a podpořit americký technologický rozvoj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám