Hlavní obsah

CIA posílala tajně afghánskému prezidentovi milióny dolarů. Zbytečně

Washington/Kábul

Po více než desetiletí putovaly zhruba každý měsíc do úřadu afghánského prezidenta Hamída Karzáího paklíky amerických dolarů napěchovaných do kufříků, batůžků a příležitostně i do igelitových tašek. Byla to laskavost americké CIA, jejímž cílem bylo zajistit si vliv. To se však nepovedlo.

Foto: Novinky

Článek

Sečteno dohromady se od CIA ke Karzáímu přelily desítky miliónů dolarů, uvádějí nynější i bývalí poradci afghánského prezidenta, které cituje list The New York Times.

"Říkali jsme tomu stínové peníze," řekl Chalíl Roman, který sloužil jako šéf Karzáího štábu v letech 2002 až 2005. "Přicházely tajně a tajně se tu nechávaly," dodal.

Američtí a afghánští činitelé zasvěcení do plateb uvádějí, že hlavním smyslem poskytování peněz bylo udržet si přístup ke Karzáímu a jeho vnitřnímu kruhu a zajistit si tak vliv agentury na prezidentský palác, který má ohromnou moc v rámci afghánské vysoce centralizované vlády. Všichni zasvěcení oficiální činitelé mluvili o penězích jen pod podmínkou anonymity.

CIA podkopávala americké protikorupční programy

Jsou jen mizivé důkazy, že by se za tyto platby koupil vliv, o jaký CIA usilovala. Tyto peníze, jichž se netýkala přísná pravidla jako u další americké pomoci, podporovaly korupci a zvyšovaly moc šéfů bojujících stran, což podkopává strategii amerického odsunu z Afghánistánu.

"Budou spolupracovat se zločinci, pokud si myslí, že musejí," řekl o CIA jeden bývalý americký vysoký představitel.

CIA platila a platí dál, protože má podle listu pocit, že jedině tak se může dál vést tajná válka proti Al-Káidě a jejím spolupracovníkům. Peníze šly často na uplácení různých místních vojenských velitelů, a politiků, z nichž mnozí žijí z obchodu s drogami, nebo jsou napojeni na Tálibán.

"Největším zdrojem korupce v Afghánistánu byly Spojené státy," nechal se slyšet jeden americký činitel. Peníze od CIA promazávaly soukolí korupce, s níž se současně jiní američtí představitelé snažili bojovat.

CIA se k článku odmítla vyjádřit, ví se ale, že podporovala některé příbuzné a blízké poradce Hamída Karzáího. Nové výpovědi o nikde nezaznamenané hotovosti dodávané přímo do prezidentova úřadu ukazují, že platby se odehrávaly v širším měřítku.

Platil i Írán

USA ovšem nejsou jediné, kdo dodává hotovost afghánskému prezidentovi. Před několika lety Karzáí přiznal, že Írán pravidelně předává tašky peněz jednomu z jeho vrchních poradců.

V té době, tedy v roce 2010, američtí oficiální činitelé skočili po těchto platbách jako po důkazu agresivní íránské kampaně, jak si koupit vliv a otrávit afghánské vztahy s USA. Spojené státy ale dělaly přesně totéž a CIA v tom na rozdíl od Íránců pokračuje a dělá to ještě méně transparentním způsobem než Teherán.

Karzáí bere a dělá pravý opak

Efekt je však mnohdy opačný, než si Američané a Íránci mysleli. Ochota Karzáího vyhovět Spojeným státům – a Íráncům jakbysmet – v celé škále záležitostí spíš klesala s množstvím předaných peněz. Namísto zajištění dobré vůle tak platby mohou dost dobře znamenat opak: Karzáí vypadá, že se koupit nedá.

Navzdory námitkám Íránu loni podepsal dohodu o strategickém partnerství se Spojenými státy, což přímo vedlo k tomu, že Íránci zastavili své platby, potvrdili dva vysocí afghánští činitelé. Nyní Karzáí usiluje o převzetí kontroly nad afghánskými milicemi vychovanými CIA k akcím proti představitelům Al-Káidy a povstaleckým velitelům. Tím ale potenciálně podkopává kritickou část plánů vlády amerického prezidenta Baracka Obamy na boj proti povstalcům poté, co se letos americké konvenční vojenské síly stáhnou ze země.

Reklama

Výběr článků

Načítám