Hlavní obsah

Chci se poučit, jak se stabilizuje společnost, řekl Zeman v čínské televizi

– Peking/Praha • Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro čínskou státní televizi CCTV řekl, že nejel do Číny poučovat o lidských právech, ale aby se sám naučil, jak stabilizovat společnost.

Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman na Západočínském mezinárodním veletrhu v Čcheng-tu

Článek

Zeman využil nedávný výrok ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který řekl dochází k „resetu” vztahů mezi Českem a Čínou. „To je ten reset: nepoučujeme o tržním hospodářství či o lidských právech nebo o něčem podobném. Naopak se snažíme se poučit. A já jsem v Číně, abych se učil, jak zvýšit ekonomický růst a jak stabilizovat společnost,” prohlásil Zeman.

„To je stabilizace, jakou jsme tu měli v nejhorších letech normalizace,” reagoval na Zemanův výrok předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v České televizi.

„Plně chápeme, že není možné se vměšovat do vnitřních záležitostí, kterékoli země, včetně Číny,” zopakoval Zeman názor, který přednesl i při setkání s čínskými představiteli.

Během své návštěvy Zeman zdůraznil, že Tibet i Tchaj-wan jsou součástí Číny, jak to tvrdí Peking. [celá zpráva]

Prezident rovněž vyzdvihl možnosti ekonomické spolupráce mezi oběma zeměmi a zopakoval svá známá stanoviska ohledně situace na Ukrajině. Zopakoval svůj názor, že jde v zásadě o občanskou válku, a ne o výsledek ruské intervence. Mezinárodní sankce namířené proti Rusku podle Zemana vedou k izolaci a podlamují ekonomický rozvoj nejen těch, proti nimž jsou namířeny, ale i těch, kteří je uplatňují.

V oblasti ekonomické spolupráce se Zeman zmínil o možnosti vývozu českých technologií na snižování emisí do Číny, která se potýká se silným znečištěním životního prostředí. Hovořil rovněž o zmírnění vízové politiky pro podporu rozvoje turistiky, o výměně studentů a o chystaném otevření pobočky Čínské banky v Praze.

Krtek je výborný vývozní artikl

Zeman rovněž řekl, že Česko je ochotné Číně podle potřeby pomoci. „To je lepší než poučovat o ekonomii - ukázat Krtka,” řekl s tím, že animovaná postavička Krtka, který se v Číně dočká nového seriálového pokračování, je z ekonomického hlediska o „výborným vývozním artiklem”. Zeman, který asistoval dohodě o vzniku nového česko-čínského seriálu o krtkovi a pandě, to označil za konkrétní příklad přátelské spolupráce. [celá zpráva]

V této souvislosti řekl, že panda a krtek jsou symboly obou zemí, byť ten čínský je hodně starý. „Náš symbol je hodně nový,” řekl Zeman s poukazem na to, že v porovnání s Čínou je historie České republiky a Československa krátká.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám