Hlavní obsah

Čeští entomologové v Indii podepsali přiznání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ

Právníci českých entomologů, kteří byli v červnu zadrženi v Indii kvůli údajnému nedovolenému sběru hmyzu, po prostudování obžaloby zjistili, že se oba čeští vědci ke všem obviněním přiznali, uvedla ve středu televize Prima.

Článek

Potvrdily se obavy právníků, že někdo mohl zneužít 20 prázdných listů, které Petr Švácha a Emil Kučera před svým uvězněním podepsali.

"Upozorňovali mě na to, že podepsali asi 20 prázdných papírů. Lesníci jim měli tvrdit, že to potřebují k tomu, aby označili jim zabavené vzorky hmyzu," řekl Primě český velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček. Místo toho tam však údajně bylo doplněné přiznání, že ničili biotop rezervace a sbírali hmyz pro komerční účely.

Oba zatčení Češi by měli stanout před soudem 25. srpna. Podle indického serveru Express India bude řízení trvat nanejvýš pět dní, protože jsou to cizinci. Pokud budou entomologové odsouzeni, hrozí jim tři roky až sedm let vězení.

Oba muži byli propuštěni z vazby, takže na soudní jednání čekají na svobodě.

Jednapadesátiletého Šváchu z Entomologického ústavu Akademie věd a dvaapadesátiletého Kučeru zadržely indické úřady 22. června poblíž parku Singalia, asi 90 kilometrů od Dárdžilingu. Češi u sebe údajně měli přes 200 exemplářů vzácných brouků a larev motýlů, neměli však oficiální povolení pro jejich sběr.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám