Hlavní obsah

Soud s českými entomology bude koncem srpna

– ČESKÉ BUDĚJOVICE
Právo, fal

Soudní jednání s dvěma českými entomology Petrem Šváchou a Emilem Kučerou, kteří jsou obviněni v Indii za údajně nedovolený vstup do národního parku Singalila a sběr hmyzu v něm, se uskuteční v indickém Daarjeelingu v týdnu od 25. do 29. srpna.

Článek

Právu to sdělil entomolog Švácha v e- mailovém vyjádření. Termín soudního líčení byl podle něj určen poměrně rychle. „Ve vězení jsme seděli s lidmi, kteří tam byli již sedm let, aniž by jejich proces byl uzavřen. Jestli ale v těchto pěti dnech vše skončí, se neodvažuji odhadovat,“ uvedl entomolog.

Jak dále zdůraznil, úterní stání u soudu, které o termínu rozhodlo, zrušilo také přírodovědcům povinnost hlásit se dvakrát týdně na policii, přesto čeští badatelé musejí zůstat i nadále v Dárdžilingu. Soud rovněž nařídil vrácení hotových peněz, které zabavili Čechům indičtí lesní úředníci.

Entomologové byli v Indii zatčeni 22. června lesními úředníky. Ve vězení zůstali kvůli stávce soudu až do 25. července, kdy je soud pustil na kauci. S obviněním nesouhlasí. Hájí se, že v národním parku vůbec nebyli. Pokud bude prokázána vina, hrozí jim tři až sedm let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám