Hlavní obsah

Část peněz na ebolu se v Africe rozkradla, přiznal Červený kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Přes pět miliónů dolarů (110,5 miliónu Kč) z peněz Červeného kříže určených na boj s ebolou se v západoafrických státech rozkradlo, uvedla BBC s odkazem na audit této humanitární organizace. Prostředky zpronevěřily pobočky Červeného kříže v Libérii, Sierra Leone a Guineji. Zaplatily jimi předražené dodávky, neexistující pracovníky a falešné celní poplatky.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Zdravotníci ošetřují nemocné ebolou.

Článek

Federace Červeného kříže se sídlem v Ženevě rozdělila společenstvím Červeného kříže ve zmíněných třech zemích celkem přibližně 100 miliónů dolarů. Peníze měly směřovat na potlačení epidemie eboly, která v tomto regionu zuřila v letech 2014 až 2016 a zabila nejméně 10 tisíc lidí.

V Libérii ale podle auditorů padlo 2,7 miliónu na blíže neupřesněné podvodně předražené dodávky a platy pro fiktivní humanitární pracovníky. V Sieře Leone se představitelé Červeného kříže zřejmě dohodli se zaměstnanci místní banky a neoprávněně odčerpali více než dva milióny. V Guineji zase zmizelo kolem miliónu prostřednictvím podvržených celních poplatků.

Červený kříž se za machinace omluvil a sdělil, že zpřísnil finanční pravidla.

Reklama

Výběr článků

Načítám