Hlavní obsah

Bývalou jihokorejskou prezidentku Pak Kun-hje omilostnili

Soul

Jihokorejský prezident Mun Če-in udělil milost bývalé prezidentce Pak Kun-hje, která byla odsouzena za korupci. S odkazem na páteční oznámení jihokorejského ministerstva spravedlnosti o tom informuje agentura Reuters.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Bývalou jihokorejskou prezidentku Pak Kun-hje přivádějí k srpnu 2017 k soudu

Článek

Omilostnění exprezidentky má podle ministerstva spravedlnosti za cíl posílit národní jednotu v době pandemie. Agentura Reuters připomíná, že zemi v březnu čekají prezidentské volby.

Pak byla zatčena a poslána do vězení v roce 2017 poté, co byla zbavena funkce po korupčním skandálu, který vyvolal měsíce masivních pouličních protestů.

Jihokorejský nejvyšší soud letos lednu bývalé prezidentce pravomocně potvrdil 20letý trest odnětí svobody kvůli zneužití pravomocí, korupci a vydírání.

Korejský nejvyšší soud potvrdil 20 let vězení pro exprezidentku

Svět

V centru korupčního skandálu, který vypukl v roce 2016 a v březnu 2017 Pak připravil o prezidentský úřad, stála prezidentčina blízká přítelkyně Čche Son-sil. Ta byla v únoru 2018 potrestána dvaceti lety odnětí svobody. Byla uznána vinnou z toho, že využívala mimo jiné svých styků s prezidentkou a nutila jihokorejské firmy, například společnost Samsung, aby darovaly miliony dolarů jejím nadacím. Exprezidentku soud shledal kromě jiného vinnou z toho, že své důvěrnici prozrazovala obsah důležitých dokumentů ze své kanceláře.

Jihokorejská exprezidentka půjde na 24 let do vězení

Svět

Pak je dcerou zesnulého vojenského diktátora Pak Čong-hie, do úřadu nastoupila v roce 2013 jako první prezidentka Jižní Koreje. Stala se prvním demokraticky zvoleným člověkem ve funkci jihokorejského prezidenta, který byl z úřadu odvolán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám