Hlavní obsah

Bývalá tenisová jednička obvinila čínského politika ze zneužívání. Slehla se po ní zem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Přinutil mě k sexu, napsala na začátku listopadu profesionální čínská tenistka Pcheng Šuaj na sociální síti Weibo. Od příspěvku někdejší světové jedničky ve čtyřhře uplynuly více než dva týdny a po Pcheng Šuaj nebylo od té doby ani vidu, ani slechu. Až do čtvrtečního e-mailu, ve kterém měla sama tenistka psát, že si obvinění vymyslela.

Foto: Profimedia.cz

Čínská profesionální tenistka Pcheng Šuaj

Článek

„Obvinění se nezakládají na pravdě. Odpočívám doma, všechno je v pořádku,“ cituje zpravodajský server BBC část e-mailu od 35leté Pcheng Šuaj. O tom, že ho však skutečně psala sama tenistka, tenisové špičky pochybují.

Omluvné psaní naopak v očích dalších tenistů a také šéfa Ženské tenisové asociace (WTA) Steva Simona ještě více podpořilo už tak velké pochybnosti o tom, co se s Pcheng Šuaj stalo.

„Dost těžko se mi věří tomu, že e-mail napsala sama nebo věří tomu, co v něm píše,“ uvedl Simon na oficiálních stránkách WTA.

Čínská tenistka obvinila bývalého vicepremiéra, že ji přiměl k sexu

Svět

Šéf WTA dodal, že Pcheng Šuaj musí být umožněna svoboda projevu. Asociace dokonce pohrozila Číně zrušením všech turnajů na jejím území.

Největší světové tenisové hvězdy společně s WTA na sociálních sítích zveřejňují fotografie s čínskou tenistkou a krátkým popisem „Kde je Pcheng Šuaj?“

„Nemám o tom moc informací, ale upřímně je šokující, že zmizela. Tím spíš u člověka, kterého jsem loni na kurtech vídal velmi často. Snad ji najdou a bude v pořádku. Ale je to strašné a nedovedu si představit, co zažívá její rodina,“ uvedla například světová jednička Srb Novak Djoković.

Podobná slova volily také hvězdy ženského tenisu Naomi Ósakaová či Serena Williamsová.

„Tohle je vnitřní záležitost Číny a o případu, který zmiňujete, nemám žádné informace,“ uvedl na dotaz zahraničních reportérů mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien.

Pcheng Šuaj na začátku listopadu veřejně obvinila bývalého čínského vicepremiéra Čang Kao-lia, s nímž měla před deseti lety poměr, z toho, že ji před třemi lety přinutil k sexu.

Její příspěvek byl na čínské populární sociální síti Weibo o půl hodiny později smazán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám