Hlavní obsah

Byl to 48hodinový masakr, popsal obyvatel Baham úder hurikánu Dorian

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce domů jsou rozmetány po širokém okolí. Některé obce či městské čtvrti zmizely. Desetitisíce lidí se staly bezdomovci, první informace hovoří o 23 mrtvých. Počty obětí budou ovšem nepochybně stoupat. Chybí základní potraviny a pitná voda. Tak vypadá Bahamské souostroví po úderu hurikánu Dorian. Rozsáhlost a hrůza zkázy je nejlépe vidět na záběrech ze vzduchu, uvedla CNN.

Foto: Al Diaz, ČTK/AP

Poničené město Marsh Harbour na ostrově Abaco.

Článek

„Očekáváme, že čísla o počtu obětí se budou postupně zvyšovat s tím, jak se do postižených míst dostanou záchranáři,“ uvedl premiér Hubert Minnis. V minulosti Bahamy zažily údery hurikánů, avšak Dorian byl nejsilnější živel, který oblast v novodobé historii postihl.

Ze souostroví jsou nejpostiženější ostrov Abaco a Grand Bahama. Jejich obnova bude vyžadovat nejen značné úsilí, ale především vysoké investice, podotýká CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky hurikánu Dorian na BahamáchVideo: Reuters

Jediné mezinárodní letiště na ostrově Grand Bahama bylo zcela zničeno. „Rozsáhlost devastace je dechberoucí. Z hlavní budovy nezůstalo nic. Zdi se zhroutily a strop propadl,“ popsal reportér CNN. Malé letadlo vichr odhodil na druhý konec letiště, jako kdyby to byla dětská hračka. Přistávací dráhy jsou pod vodou a zavalené troskami.

Zničení letiště je těžkou ranou pro místní obyvatele, kteří zoufale potřebují využít letadla pro transport lidí za lékařskou pomocí a dovoz potravin a balené vody.

„Nic se nedá porovnat s tím, čím jsme si prošli za poslední dva dny. Byl to masakr trvající 48 hodin“ řekl Michael Hynes, jeden z obyvatel ostrova.

Foto: Gonzalo Gaudenzi, ČTK/AP

Vzhledem k rozsáhlosti poničení souostroví Bahamy po úderu hurikánu Dorian se zřejmě zvýší počet obětí.

Zničené jsou i nové domy, které byly postaveny podle přísnějších stavebních předpisů, uvedl Brandon Clement. „Vypadá to, jako kdyby domy byly hozeny do velkého mlýnku, rozemlety a vysypány na zem,“ dodal.

Premiér Minnis uvedl, že na ostrově Abaco je těžce poničeno kolem 60 procent domů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám