Hlavní obsah

Byl jsem zmatený, hájil se u soudu kapitán potopeného korejského trajektu

Soul

U soudu v jihokorejském městě Gwangžu v úterý stanul kapitán trajektu Sewol, který se v dubnu potopil u ostrova Čedžu. Nehodu nepřežilo více než 300 lidí, většinou středoškolských studentů. Kapitán u prvního stání přiznal, že situaci neměl pod kontrolou.

Foto: Profimedia.cz

Jihokorejský policista vede kapitána I Čun-soka.

Článek

Devětašedesátiletý I Čun-sok opakovaně prohlásil, že byl „zmatený“ a ne zcela při smyslech, když se trajekt začal potápět.

U soudu čelí obžalobě ze zabití z nedbalosti, za což mu hrozí trest smrti. Kapitán neřídil záchrannou akci a loď opustil, ačkoliv na ní zůstaly stovky lidí, kteří se pak utopili. Kapitán tvrdí, že jeho nařízení k evakuaci lidé ignorovali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Video dokazuje, že kapitán trajektu byl mezi prvními zachráněnýmiVideo: Reuters

Trajekt Sewol se potopil 16. dubna a na jeho palubě zahynuli 304 lidé, z toho až 250 studentů na školním výletě na turistický ostrov Čedžu. Na rutinní plavbě podél jihokorejského pobřeží přišlo o život také 12 učitelů. [celá zpráva]

V separátních procesech je souzeno i 11 členů posádky a majitelé lodě ze společnosti Chonghaejin Marine. Ti podle vyšetřovatelů nechali plavidlo přestavět v rozporu s předpisy, aby uvezlo větší náklad.

Majitel rejdařství Ju Pjon-un, po kterém se usilovně pátralo, spáchal sebevraždu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám