Hlavní obsah

Britský sniper trefil teroristu kulometem ze vzdálenosti 2,4 kilometru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odstřelovač z britského komanda SAS jedinou ranou na vzdálenost 1,5 míle (2,4 kilometru) zneškodnil v severním Afghánistánu velitele Islámského státu, napsal server deníku Daily Mail. Je to poprvé, co speciální síly nasadily do takové operace těžký kulomet Browning .50.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Islamista, který byl na americkém a britském seznamu radikálů určených k likvidaci, zrovna dával rozkazy skupině dalších velitelů. Najednou zničehonic padl k zemi. Sniper byl v tu chvíli od místa vzdálen 2,4 kilometru.

„Několik vteřin se nikdo nehýbal. Když si potom uvědomili, co se stalo, rozutekli se,“ popsal serveru zdroj, který se operace účastnil. Síla výstřelu byla ohromná. Islamistovi doslova utrhla ruku a rameno. Muž okamžitě zemřel.

Zdroj uvedl, že na kulomet byla umístěna speciální optika a odstřelovač musel následně odhadnout rychlost větru a současně vzít v úvahu teplo a světlo. „Obraz jeho cíle byl velmi nejasný kvůli teplu, které se uvolňovalo od země,“ popsal zdroj. Akce se přesto povedla.

Kulomet Browning .50 se v amerických ozbrojených silách používá ve všech významných konfliktech od dvacátých let 20. století po současnost. Využívá se také jako letecký kulomet. V tomto případě britská SAS využila kulomet montovaný na vozidle.

Akce popisovaná deníkem Daily Mail je výjimečná jen pro britské komando SAS. Nejdelší potvrzený zásah touto zbraní mířil na 3,2 kilometru proti obsluze minometu v Afghánistánu. Dávka v tomto případě měla být jen výstražná, ale byla natolik přesná, že zkosila celou obsluhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám