Hlavní obsah

Británie hlásí stovku mrtvých denně

Právo, ČTK, mcm

Na covid-19 umírá nyní v Británii podle oficiálních údajů i více než 100 lidí denně. Vědci podle deníku The Guardian varují, že počet obětí může ještě stoupnout, až se příští týden vrátí do škol miliony žáků.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Zaměstnanci britského zdravotnického systému NHS koncem července protestovali v Londýně za zvýšení platů.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Nové údaje o počtu obětí covidu zveřejnil britský statistický úřad. Podle něj v týdnu od 13. do 19. srpna zemřelo v Anglii a Walesu 571 nakažených, což je nejvyšší údaj od poloviny března. V té době zaznamenaly anglické úřady za týden 719 úmrtí v souvislosti s covidem.

Nynější údaje jsou samozřejmě hluboko pod čísly ze zimy, kdy bylo denně hlášeno více než tisíc úmrtí na covid. Přesto jde o pozoruhodný nárůst od přelomu května a června, kdy se denní počty obětí této nemoci daly spočítat na prstech.

Nárůstu „nic nebrání“

Souvisí to s prudkým vzestupem počtu nových nákaz, jichž bylo v pondělí ohlášeno 31 914, přičemž průměr za sedm dní se oproti předchozímu týdnu zvýšil o 13 %. Vzrostl také počet hospitalizací za den, a to ze 672 v poslední červencový den na 948 minulé úterý 17. srpna.

Smělá operace zachránila britské komando v poušti

Zahraniční

Někteří vědci už varovali, že pravděpodobný nárůst případů covidu na podzim a v zimě si může vyžádat obnovu řady omezujících opatření. Profesor Ravi Gupta z Cambridgeské univerzity řekl, že je pravděpodobné, že po návratu žáků a studentů do škol přijde další dlouhé období vysokého počtu hospitalizací a různých omezení.

„Nic tomu nebrání, protože je stále mnoho lidí, kteří se neinfikovali deltou a kteří se nakazí. Někteří z nich budou nemocní více než ti druzí. A bude se to časově shodovat s opětovným otevřením škol,“ předpovídá Gupta, který označuje opětné zavedení roušek za „samozřejmost, protože jde o výraz opatrnosti spojovaný s omezováním přenosu, aniž by to nutně mělo velký dopad na svobody“.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanci britského zdravotnického systému NHS koncem července protestovali v Londýně za zvýšení platů.

Kvůli očkování hrozí výpovědi

Šest z deseti domovů pro přestárlé v Británii soudí podle deníku The Daily Telegraph, že budou muset dát výpověď zaměstnancům, kteří odmítají očkování. To je přitom povinné – podle britského ministerstva zdravotnictví mají mít všichni zaměstnanci těchto domovů první dávku vakcíny proti covidu nejpozději k 16. září. Plně mají být očkováni k 11. listopadu.

Británie plánuje tento týden z Afghánistánu odvézt dalších 6000 lidí

Zahraniční

Deník se odvolává na průzkum Institutu pro management zdravotní a sociální péče (IHSCM), který se zaměřil na 530 vedoucích pracovníků pečovatelských domů po celé Británii. Celkem 318 z nich řeklo, že za stávajících poměrů budou muset dát výpověď části svých zaměstnanců.

Přibližně třetina manažerů očekává, že přijdou o jedno až pět procent pečovatelů. Další pětina se obává, že přijdou o šest až 10 procent lidí. Dvaadvacet dotázaných usoudilo, že od nich odejde až sedmina zaměstnanců, za něž budou muset najít náhradu. Téměř stovka připustila, že lidé odcházejí již nyní a že s hledáním náhrady mají potíže.

„S našimi zaměstnanci jsme spokojení. Nechceme je vyhodit a je těžké najít nové zaměstnance. Je to obrovské porušení jejich lidských práv a staví mě to do pozice vydírání lidí, kteří pro mě pracují. Jsem obětním beránkem,“ prohlásil jeden z dotázaných.

Kolik se nakazilo očkovaných? Kde netestujeme, tam nevidíme, přiznává Dušek

Domácí

Vláda již dříve odhadla, že politika povinného očkování povede k tomu, že skončí zhruba 40 tisíc pečovatelů, tedy zhruba každý čtrnáctý. Na jejich nahrazení bude nutné dodatečně vynaložit asi sto milionů liber (asi tři miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám