Hlavní obsah

Bomba zabila guvernéra Lógaru při projevu

Kábul

Guvernéra afghánské provincie Lógar Arsalláha Džamála zabila v úterý bomba ukrytá v mikrofonu nebo pod stolem, zpoza kterého promlouval před mešitou ve správním středisku provincie Púli Alam k věřícím u příležitosti muslimského svátku oběti. Při explozi utrpělo zranění 15 lidí, někteří z nich jsou v kritickém stavu.

Foto: Haraz N. Ghanbari, ČTK/AP

Arsalláh Džamál na archívním snímku

Článek

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, uvedla BBC, ale předpokládá se, že jej spáchal Tálibán, který v posledním roce v provincii zvýšil svou aktivitu, což poznala i česká jednotka, která tam sloužila. Nestabilní situace v Lógaru se postupně přenáší i na jižní předměstí Kábulu, kam utíkají obyvatelé.

Džamál poskytl detaily operace, při které američtí vojáci v Lógaru zatkli na hlavní silnici vedoucí do Kábulu 5. října vysokého velitele pákistánské odnože Tálibánu Latífa Mahsúda, spřízněného s hlavou pákistánského Tálibánu Baitulláha Mahsúda.

Guvernérem Lógaru se Džamál stal v dubnu po návratu z Kanady. Dříve už byl guvernérem provincie Chóst. Předtím pracoval pro zahraniční nevládní organizace, byl expertem na rozvoj venkova.

Patřil k blízkým spolupracovníkům afghánského prezidenta Hamída Karzáího a při prezidentských volbách v roce 2009 řídil Karzáího kampaň.  Přežil několik atentátů, uvedla ČTK.

Foto: Novinky

Logar

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám