Hlavní obsah

Boje vyhnaly za dva roky čtvrt miliónu Afghánců z domovů

– Washington
Novinky,

Přes 250 000 lidí uprchlo v posledních dvou letech v Afghánistánu ze svých domovů kvůli stále intenzivnějším bojům. Oznámila to americká nevládní organizace Refugees International (RI), která vývoj situace klade za vinu vojenským operacím mezinárodních jednotek v čele s USA. Jde téměř o jedno procento počtu obyvatel země.

Článek

Americká organizace se sídlem ve Washingtonu poukazuje na růst počtu běženců. Podotýká, že od počátku roku uprchlo z afghánských vesnic více než 91 000 lidí. Za stejnou dobu loni to bylo 42 000 osob, uvedla ČTK.

Nejvíce se zhoršila situace na severu země, kde uprchlo ve sledovaném období 30 000 lidí, což je sedmkrát více než loni.

Eskalace operací vede k růstu počtu uprchlíků

"Narůstající počet náletů mezinárodních sil ISAF a afghánských bezpečnostních sil stejně jako noční nájezdy amerických speciálních sil, kdy se ničí domy, úroda a základní infrastruktura, traumatizují civilisty a vedou k odchodu desítek tisíc lidí," uvedla organizace podle CBS News.

"Před vojenskou eskalací konfliktu Afghánci utíkali na krátkou dobu a pak se vraceli domů. Nyní se stále více lidí nechce vrátit domů, protože se bojí, že jejich vesnice už nejsou bezpečné. Kvůli narůstající nestabilitě ISAF a afghánské bezpečnostní síly musejí omezit množství uprchlíků při svých operacích," stojí ve zprávě.

Po nástupu Baracka Obamy se prudce zvýšil počet amerických vojáků v Afghánistánu až na sto tisíc a zahájily se rozsáhlé vyčišťovací operace, které měly zatlačit Tálibán.

Strach, co bude po odchodu ISAF 

RI současně vyjádřila obavy z osudu uprchlíků po plánovaném stažení mezinárodních sil ze země v roce 2014. Do konce roku odejde téměř deset tisíc Američanů a do září 2012 dalších 23 000.

RI doufá, že afghánská vláda se s přebíráním kontroly nad zemí postará také o jejich bezpečnost. V předaných oblastech však většinou zesílil svou aktivitu Tálibán.

New York Times uvedl, jak děravá je bezpečnostní situace v zemi. I člověk, který je spojen s Tálibánem, se bez problémů dostane do armády, protože chybí centrální evidence obyvatel. Stačí záruka starších. A když uteče z armády, nikdo se nad tím nepozastavuje. Stačí říci, že je nemocný, vypověděl muž jménem Akmal, který vše sám prožil a nyní mu hrozí trest za podíl na sebevražedném atentátu, při němž bylo v afghánské vojenské nemocnici v květnu zabito šest lidí. Pomáhal i s dalším útokem, který byl proveden v únoru.

Bezpečnostní situace v zemi je tak špatná, že do USA uprchl i guvernér afghánské centrální banky, jenž má i americké občanství. Bojí se kvůli tomu, že zahájil vyšetřování, proč loni Kábulská banka skoro zkrachovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám