Hlavní obsah

Boje v Afghánistánu sílí. Za rok zemřelo na 3500 civilistů, třetina z toho jsou děti

– Kábul

Přes jedenáct tisíc civilistů loni v Afghánistánu zahynulo nebo bylo zraněno při nejrůznějších střetech a bojích mezi vláními silami a vzbouřenci z Tálibánu a dalších hnutí, uvedla v pondělí OSN. Proti roku 2015 jejich počet stoupl o tři procenta. Třetina připadá na děti. Jde o nejvyšší počet od roku 2009, kdy Spojené národy začaly statistiku sledovat.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánská policie na místě prosincového atentátu v Kábulu

Článek

Zabito bylo 3498 civilistů, dalších 7920 pak zraněno. Dětí zahynulo 923 a zraněno jich bylo 2589, což je proti předchozímu roku skoro čtvrtinový nárůst. Vinu za tento stav nesou z půlky boje mezi vládními silami a povstalci, a z druhé půlky nevybuchlá munice, kterou na bojišti zanechaly válčící strany.

„Tento hrozný konflikt ničí životy a trhá na cucky společnost v každém kousku Afghánistánu,“ řekl listu The Wall Street Journal speciální vyslanec generálního tajemníka OSN pro Afghánistán Tadamiči Jamamoto. Dodal, že k nárůstu počtu obětí přispěly zejména boje v hustěji zalidněných provinciích, když se Tálibán pokoušel dobýt jejich správní střediska.

Islámský stát zvedá hlavu

Asi 60 procent civilních obětí přičetla mise protivládním silám, jako jsou radikální hnutí Tálibán a Islámský stát. Podle OSN 4953 mrtvých a zraněných připadá na účet Tálibánu. Loni však vyšetřovatelé OSN zaznamenali desetinásobné zvýšení ztrát zaviněných bojovníky IS, když jejich počet stoupl na 899 mrtvých a zraněných. IS loni zvýšil počet sebevražedných atentátů.

Afghánské vládní síly mají na svědomí asi pětinu ztrát, hlavně použitím těžkých zbraní, především minometů, v zalidněných oblastech. Dvě procenta připadají na provládní milice a mezinárodní síly.

Při náletech mezinárodní koalice přišlo o život nejméně 127 civilistů, dalších 108 bylo zraněno. Afghánské letectvo má podle bilance na svědomí nejméně 85 úmrtí a 167 zranění. OSN nebyla s to určit, kdo má zodpovědnost za dalších 38 mrtvých a 65 zraněných při náletech.

Spojené státy přiznaly odpovědnost za civilní ztráty pouze při listopadovém náletu v afghánské provincii Kunduz, kde zahynulo 33 afghánských civilistů a dalších 27 bylo zraněno. Nálet byl namířen proti bojovníkům Tálibánu, který se opakovaně načas města zmocnil.

Od roku 2009 si konflikt v Afghánistánu už vyžádal životy 24 081 civilistů, zraněno pak bylo dalších 45 347 osob. Od roku 2014 počet mrtvých a zraněných ročně přesahuje deset tisíc. Souvisí to s ukončením mezinárodní mise ISAF v na konci roku 2014 a jemu předcházejícímu stahování sil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám