Hlavní obsah

Boje s Boko Haram sílí, obětí jsou desítky

Islamističtí vzbouřenci, zřejmě ze skupiny Boko Haram, v úterý na severovýchodě Nigérie u Hranic s Nigerem zabili nejméně dvacet civilistů. S odvoláním na středeční sdělení místní domobrany a nigerijských bezpečnostních složek o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ozbrojenci útočili ve vesnici Ngamngam ve státě Borno u hranice s Nigerem, uvedl Bakura Kachallah z provládní místní domobrany. Útok i počet obětí poté agentuře Reuters potvrdil nejmenovaný bezpečnostní zdroj.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

V oblasti operuje teroristická organizace Boko Haram, která je v posledních měsících stále aktivnější. Proti skupině zasahuje v posledních dnech nigerijská armáda. V pondělí oznámila, že při víkendové akci zabila tři vzbouřence a osvobodila 95 zajatců, které skupina držela. Je mezi nimi 42 žen a 51 dětí. Tábory, kde byli zajatci drženi, byly zničené.

Ve středu armáda dodala podle Sahara TV, že se jí během posledních dní podařilo zlikvidovat desítky bojovníků Boko Haram.

Skupina ale útočí i za hranicemi. V neděli u Čadského jezera zabila 11 čadských vojáků a šest dalších zranila, Čadská armáda oznámila, že zabila 26 útočníků. V Čadu skupina útočila už v květnu, kdy zabila 13 vesničanů.

Před dvěma týdny zahynulo na severu Kamerunu v bojích 88 lidí včetně 16 kamerunských vojáků a osmi civilistů. [celá zpráva]

Boko Haram se od roku 2009 snaží vytvořit na severovýchodě Nigérie emirát. Skupina se přihlásila k Islámskému státu a za dobu svého působení zabila přes 30 tisíc civilistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám