Hlavní obsah

Biden jednal se Si Ťin-pchingem, aby soupeření USA a Číny nesklouzlo v konflikt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Peking

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek hovořil se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Bavili se o to, že jejich soupeření nesmí sklouznout do konfliktu, plyne z vyjádření Bílého domu. Devadesátiminutový telefonát, první po sedmi měsících, iniciovat Biden.

Foto: Andrew Harnik, ČTK/AP

Prezident Joe Biden

Článek

Podle Bílého domu vedli oba širokou strategickou diskusi jak v oblastech, kde se zájmy obou zemí shodují, tak v oblastech, kde jsou jejich hodnoty a perspektivy rozdílné.

Biden zdůraznil, že Spojené státy mají dál zájem na míru, stabilitě a prosperitě v indo-pacifické oblasti. Oba vůdci probírali odpovědnost svých národů, aby zajistili, že soupeření nesklouzne do konfliktu.

Čínská média uvedla, že rozhovor byl upřímný a šel „do hloubky“. Zmínila, že si Si Ťin-pching stěžoval, že americká politika vytvořila vůči Číně velké překážky ve vzájemných vztazích.

Harrisová: Peking dál zastrašuje v Jihočínském moři, podporujeme spojence

Svět

Podle něj závisí budoucnost světa na tom, jak dobře budou obě země schopné zvládat své vztahy. „Toto je otázka století, na kterou musejí obě země odpovědět,“ uvedl čínský prezident.

Čínsko-americké vztahy se za bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa výrazně ochladily a jsou nejhorší za celé půlstoletí. V USA panuje frustrace, že snaha najít společná témata zatím nepřinesla ovoce.

Bidenova administrativa se snažila akcentovat tato témata, mezi něž patří potýkání se s klimatickou krizí. Převažují ale sporné otázky zahrnující porušování lidských práv v Sin-ťiangu, kybernetickou bezpečnost a čínský tlak na Hongkong.

Agresivní chování Pekingu v Jihočínském moři, na které si klade nárok, i v Tchajwanském průlivu zvyšuje obavy z konfliktu. Stejně tak jako rostoucí přítomnost amerických sil v oblasti a stoupající americká podpora Tchaj-wanu

Peking během návštěvy americké diplomatky vyzval USA, aby Čínu nedémonizovaly

Svět

Aktuální snahy o zlepšení vztahů průlom nepřinesly. Americký zvláštní vyslanec pro klimatické otázky John Kerry se minulý týden setkal s čínským ministrem zahraničí Lee Wangem.

Kerry naléhal na Čínu, aby dělala více v boji s klimatickými změnami. Wang mu odpověděl, že vzájemná kooperace v oblasti ochrany klimatu nemůže být oddělena od širší atmosféry čínsko-amerických vztahů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám