Hlavní obsah

Bezletová zóna nad Libyí: tři verze, tři různé rozpočty

Právo, znk

Bezletová zóna nad Libyí už podle Američanů tedy funguje, jakou přesnou podobu bude ale nakonec mít, je zatím otázka. Na její intenzitě také závisí výdaje, které bude spojence její udržování stát.

Článek

Podle washingtonského Centra pro strategické a rozpočtové odhady, který porovnal možné výdaje v Libyi s náklady na bezletové zóny nad Irákem, jsou v podstatě tři možnosti.

První – rozprostřít zónu nad celou Libyí. Jde o velmi nákladnou variantu, protože bezletový „deštník“ by přikryl území o rozloze asi 1,76 miliónu kilometrů čtverečních, což by týdně stálo od 100 do 300 miliónů dolarů (tedy v přepočtu až více než pět miliard korun).

Druhá – zónu jen nad klíčovými městy a terči Kaddáfího pilotů proti povstalcům. Šlo by zhruba o 596 tisíc km čtverečních, kontrola této části vzdušného prostoru by přišla týdně na 30–100 miliónů dolarů (přes 1,6 miliardy Kč).

Třetí – dílčí zóny v dosahu spojeneckých plavidel u libyjských břehů – to vzhledem k tomu, že většina obyvatel a zároveň i možných cílů leží právě u pobřeží. Takové opatření by bylo relativně nejméně drahé – týdne by si vyžádalo 15 až 25 miliónů dolarů (přes 400 miliónů korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám