Hlavní obsah

Atletka Cimanouská získala polské humanitární vízum. Rodina utekla z Běloruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Běloruská sprinterka Kryscina Cimanouská (24) obdržela v pondělí ráno nabídku azylu od České republiky. Atletka ale nakonec humanitární vízum získala na polské ambasádě v Tokiu. Některá média uvádějí, že bude žádat v Polsku také o azyl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Běloruská atletka Cimanouská zůstává na polské ambasádě v TokiuVideo: Reuters

 
Článek

„Kryscina Cimanouská zažádala o politický azyl v Polsku,” uvedl v pondělí dopoledne Běloruský fond sportovní solidarity.

Podle serveru by.tribuna.com nakonec Cimanouská nežádala o azyl, ale vízum. Po příjezdu do Polska bude atletce dále pomáhat polské ministerstvo sportu i atletická federace.

Její manžel Arsenij Zdanevič stihl podle běloruského opozičního novináře Tadeusze Giczana opustit Bělorusko a nyní se nachází v bezpečí na Ukrajině. Některé zdroje uvádějí, že s ním odjelo i dítě, pár ale žádné děti nemá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Běloruská atletka Cimanouská dorazila na Polskou ambasádu v TokiuVideo: Reuters

„Japonské úřady nám právě potvrdily, že běloruská atletka Kryscina Cimanouská naši nabídku azylu dostala. Pokud se pro ni rozhodne, maximálně jí pomůžeme. Olympiáda nemá být o politice, postup Lukašenkova režimu je naprosto ostudný. Jsem rád, že Česká republika jednala rychle,“ napsal na Twitteru český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Agentura Reuters už o víkendu uvedla, že nejpravděpodobnější variantou je azyl v Rakousku.

Také rakouské ministerstvo zahraničí dodalo, že Cimanouská dosud nekontaktovala velvyslanectví v Tokiu. Žádost o azyl je totiž třeba podat osobně.

Členka rakouské Národní rady a expertka Zelených pro zahraniční politiku Ewa Ernstová-Dziedzicová o víkendu uvedla, že by „Rakousko mělo pomoci, a to rychle“.

Atletku totiž pojí vazby s rakouským reprezentačním trenérem Philippem Unfriedem, který sprinterce několikrát pomáhal s přípravami na závody.

ÖOC ale uvedla, že momentálně s Cimanouskou v kontaktu není, a logicky tak není ani zapojen do diplomatických jednání.

Přišel příkaz shora

Cimanouská měla v pondělí na atletickém oválu závodit v běhu na 200 metrů, běloruský tým ji ale ze závodu odhlásil. Jako vysvětlení Bělorusové uvedli, že Cimanouská nebude startovat kvůli emočnímu a psychickému rozpoložení.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Běloruská sprinterka Kryscina Cimanouská přijíždí na polskou ambasádu v Tokiu.

Sprinterka ale uvedla, že toto vysvětlení se nezakládá na pravdě. „Šéftrenér mi řekl, že přišel shora příkaz mě přemístit,“ řekla agentuře Reuters.

Běloruská atletka Cimanouská je v bezpečí v Tokiu

Svět

K Cimanouské se kriticky vyjádřil například její reprezentační kolega, výškař Maksim Nědosekov.

„Je arogantní, výbušná a dělá potíže. Je jedinou negativní postavou našeho týmu,“ uvedl muž, který v neděli vybojoval ve své disciplíně bronzovou medaili.

Foto: Reuters

Běloruská atletka Cimanouská dorazila na Polskou ambasádu v Tokiu

„Někdo jede bojovat o medaili, někdo má zkrátka jiný cíl. Chtěla jen udělat humbuk,“ řekl ve státní televizi All-National TV bývalý běloruský kanoista a olympijský vítěz z Pekingu Alexandr Bogdanovič.

Sbal se, máš na to 40 minut. Sprinterka popsala, jak ji Bělorusko poslalo z olympiády pryč

Svět

Běloruský olympijský výbor chtěl navíc atletku poslat prvním letadlem zpět do Minsku. Letoun ale v neděli nakonec vzlétl bez ní.

Cimanouská vyjádřila obavy o své bezpečí, pokud by se do Běloruska vrátila. Patří totiž ke kritikům prezidenta Alexandra Lukašenka.

Podle Mezinárodního olympijského výboru je nyní Cimanouská v bezpečí v Tokiu. Noc přečkala v hotelu na letišti Haneda a dohlíží na ni japonská policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám