Hlavní obsah

Basketbalista Rodman zazpíval Kimovi k narozeninám a odehrál exhibiční zápas

– Pchjongjang • Aktualizováno

Severokorejský diktátor Kim Čong-un s manželkou ve středu přišli sledovat exhibiční zápas basketbalistů KLDR s bývalými hráči NBA v čele s Dennisem Rodmanem v Pchjongjangu. Rodman v úvodním proslovu Kimovi poděkoval a zazpíval mu k narozeninám píseň Happy Birthday. První polovinu hráli Severokorejci proti americkému týmu, v druhé polovině se družstva promíchala.

Foto: Kyodo, Reuters

Dennis Rodman při exhibičním zápasu v Pchjongjangu

Článek

Aby byla zdůrazněna přátelská forma utkání, postavil se americký tým Severokorejcům jen v prvním poločase, v druhé půli pak proti sobě nastoupila smíšená družstva, která byla složena z hráčů z obou stran. Podle ruské agentury ITAR-TASS v prvním poločase zvítězil severokorejský národní tým nad Američany 47:39.

Někdejší slavný americký basketbalista již dříve řekl, že utkání je dárkem pro Kima, jehož nazývá svým "nejlepším přítelem".

Foto: Kim Kwang Hyon, ČTK/AP

Dennis Rodman mává severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi před začátkem exhibičního zápasu v košíkové

„Dennis Rodman pronesl půvabně chaotickou řeč, v níž poděkoval Kim Čong-unovi a jeho manželce za to, že přišli. Stejně tak poděkoval i ostatním hráčům, že nalezli dostatek odvahy přijet s ním (do KLDR)," uvedl turistický průvodce Simon Cockerell, který zápas v Pchjongjangu sledoval.

Tleskali šest minut

Podle Cockerella publikum v hledišti o zhruba čtrnáctitisícové kapacitě při Kimově příchodu povstalo a šest minut aplaudovalo. Společně s Kim Čong-unem a jeho chotí přišli utkání zhlédnout i další vysocí severokorejští činitelé, napsala agentura AP.

Rodman pak Kimovi zazpíval píseň Happy Birthday a postupně se prý k němu spontánně připojili i další diváci. "Zpočátku to znělo dost neskutečně, ale potom se lidé přidávali... Z Rodmanovy strany to znělo velmi srdečně. Bylo to nečekané, pravděpodobně neplánované," prohlásil Cockerell.

Sporná basketbalová diplomacie

Rodman zdůraznil, že je mu velkou ctí hrát v severokorejské metropoli, a událost nazval "historickou". Označil exhibiční zápas v izolované komunistické Severní Koreji za "basketbalovou diplomacii", jejímž prostřednictvím chce otevřít KLDR více světu.

Členové Rodmanova týmu, jejichž věkový průměr se blíží padesátce, uvedli, že do KLDR přicestovali s přesvědčením, že utkání bude dobrou příležitostí navázat vztahy s lidmi z této izolované země. Některé ale znepokojily negativní reakce na jejich misi, které v médiích znějí ze Spojených států, napsala agentura AP.

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Spojené státy jeho cestu do země, která je považována za jednu z nejméně svobodných na světě, důrazně kritizovaly, protože Rodman dodává lesk krutému autokratickému režimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám