Hlavní obsah

Barmu zasáhlo silné zemětřesení, obětí je nejméně šest

– Rangún • Aktualizováno

Zemětřesení o síle 6,8 stupně Richterovy škály postihlo v neděli Barmu. Ohnisko otřesů bylo asi 120 kilometrů severozápadně od druhého největšího barmského města Mandalaj v hloubce deseti kilometrů. Podle BBC si vyžádalo nejméně šest obětí. Zranění utrpělo 25 osob. Panují obavy z následných otřesů.

Foto: Yahoo Maps, Novinky

Města postižená zemětřesením v Barmě

Článek

Podle místních médií spadl rozestavěný most přes řeku Irravádí ve městě Švebo, kde zahynuli čtyři dělníci. Několik dalších je jich pohřešováno.

"Utíkala jsem z postele na ulici se svou dcerkou. Na cestě bylo mnoho lidí. Někteří křičeli a jiní byli zmateni,“ uvedla pro AFP obyvatelka města San Ju Kjau

Otřesy poničily rovněž několik starých buddhistických pagod a chrámů. Podle místních sdělovacích prostředků se zřítily části dvou klášterů ve městě Ťjaukmyaun - v troskách přišli o život dva lidé. Ve městě Mogok se zřítila svrchní část stúpy (buddhistické náboženské stavby).

V Mandalaji se lidé dostali včas z budov. Obyvatelé tohoto města agentuře Reuters potvrdili, že zaznamenali velmi silné otřesy, které udeřily v 7:42 místního času (2:12 SEČ).

"Tak silné zemětřesení jsem nikdy necítil. Taky jsem slyšel hlasité zvuky a světla zhasla. Netuším, jestli jsou nějaké škody," sdělil telefonicky jeden z nich.

Otřesy byly podle místních obyvatel citelné i v Bangkoku, hlavním městě sousedního Thajska.

Zemětřesení oblast zasáhlo jen týden před plánovanou cestou Baracka Obamy do Barmy, kterou navštíví coby první americký prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám