Hlavní obsah

Barmský básník zemřel po výslechu, tělo předali ženě bez orgánů

– Rangún

Barmský básník Khet Thi, jehož poezie po léta inspirovala odpor proti juntě, zemřel poté, co byl v sobotu zadržen, uvedla jeho rodina. Dodala, že převzala zohavené tělo bez některých orgánů, napsal v pondělí list The Guardian.

Foto: Reuters

Demonstrace v Barmě proti juntě se účastnil i bojovník MMA Phoe Thaw.

Článek

Vdova řekla, že ona i její pětačtyřicetiletý muž byli v sobotu předvedeni ozbrojenými vojáky k výslechu  ve městě Šwebo v centrální části země, které je jedním z center odporu proti vojenskému puči z 1. února a má tam silnou pozici Národní liga pro demokracii vedená nositelkou Nobelovy ceny za mír Su Ťij. „Byla jsem vyslýchána, on taky. Řekli, že byl ve výslechovém středisku, ale nevrátil se. Jen jeho tělo. “ řekla BBC vdova Čaw Su.

Upřesnila, že ona se vrátila z výslechu už v sobotu a pak čekala, co je s manželem: „Zavolali mi ráno a řekli mi, že se s ním setkám v nemocnici v Monywě. Myslela jsem si, že to bude jen kvůli zlomené ruce nebo něčemu takovému. Ale když jsem tam přišla, byl v márnici a jeho vnitřní orgány byly vyjmuty.“

Spolu se smrtí se připomíná i básníkův verš: „Střílejí do hlavy, nevědí, že revoluce je v srdci.”

V nemocnici jí sdělili, že její manžel měl potíže se srdcem, ale úmrtní list si ani nepřečetla, protože si byla jistá, že v něm nebude pravda. Dodala, že jeho tělo chtěli pohřbít vojáci, ale ona je uprosila, aby jí je vydali. Agentura Reuters se pokusila nemocnici kontaktovat ohledně příčiny úmrtí, ale marně. Agentura také neví, jak se vdova dozvěděla o vynětí orgánů.

Barmské bezpečnostní složky zabily přes 80 demonstrantů

Blízký a Střední východ

Junta likviduje odpůrce

„Zemřel v nemocnici po mučení ve výslechovém středisku,“ uvedla barmská organizace na pomoc politickým vězňům AAPP, která dodala, že od převratu bylo zabito už 780 civilistů. Khet Thi je už třetí básník zabitý po puči. Umělci jsou velkými odpůrci puče a junty.

Počty obětí a zadržovaných podle AAPP

Khet Thi byl inženýr, ale v roce 2012 se rozhodl naplno se věnovat poezii a prodával zmrzlinu a sladkosti. V posledních týdnech psal, že by vyměnil pero za pušku: „Můj lid je střílen a já mohu zpátky vrhat jen verše. Ale když jsi si jist, že tvůj hlas nestačí, pak si potřebuješ opatrně vybrat zbraň. Budu střílet.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám