Hlavní obsah

Barmská policie zasáhla proti mnichům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RANGÚN/NEW YORK

Barmská policie přes noc na čtvrtek pokračovala v tvrdém postupu proti buddhistickým mnichům s cílem ukončit pokračující protesty. Vnikla do několika klášterů a zadržela stovky mnichů. Kvůli situaci v Barmě se sešla i Rada Bezpečnosti, která ale z důvodu čínské opozice na režim sankce neuvalila.

Článek

Jen v Rangúnu policisté a vojáci vtrhli do dvou klášterů. Odtud násilím odvedli na 200 mnichů, kteří byli obviněni z pořádání demonstrací v Rangúnu, kde panuje noční zákaz vycházení. Mezi obsazenými je i pagoda Sula. 

Podobný osud stihl dva kláštery na severovýchodě Barmy. V Mogaunu bylo podle agentury Reuters zatčeno až 500 mnichů, v Ngwei Ťaryan dalších 150. "Nechali tam pouze dva nebo tři nemocné mnichy," řekl Reuters očitý svědek z blízkosti Ngwei Ťaryan. 

Očití svědci, které citovaly agentury Reuters a AFP, hovoří o tom, že noční razie doprovázelo násilí. Vojáci a policisté prý mnichy při zatýkání bili a pro výstrahu stříleli do vzduchu.

Zatčeni byli také nejméně dva členové  demokratických aktivistů z Národní ligy pro demokracii, jejíž vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij je držena v domácím vězení.

Mniši a další členové opozice však volají po pokračování protestů. "Chtěli bychom vyzvat mladé mnichy, aby pokračovali v pokojných demonstracích," uvedl jeden z organizátorů pro BBC a dodal: "Pět mnichů obětovalo své životy pro naši víru."

Čína zablokovala sankce v Radě bezpečnosti

Rada bezpečnosti na své mimořádné schůzce v noci na čtvrtek vyjádřila znepokojení nad středečním razantním zásahem barmské vojenské junty proti demonstrantům. Představitele vojenského režimu vyzvala, aby se zdrželi dalších násilností a povolili vstup zvláštního vyslance OSN do země.

Patnáctičlenná Rada se však neshodla ani formálním odsouzení barmského vojenského režimu, jako to v minulých dnech udělaly Spojené státy a Evropská unie. Neuvalila na zemi ani sankce, které požadovaly USA a země EU.

Proti uvalení sankcí na Barmu se postavila Čína. "Máme za to, že sankce tamější situaci nepomohou," uvedl čínský vyslanec v OSN.

Před vyvíjením nátlaku na Barmu varovalo ve středu také Rusko. Podle Moskvy jsou události v Barmě její vnitřní záležitostí a neohrožují nijak ani regionální ani mezinárodní bezpečnost. Rusko a i Čína mají v RB OSN právo veta.

Americký vyjednávač Christopher Hill, který je nyní v Pekingu, již také apeloval na Čínu, aby vyvinula tlak na barmskou juntu k ukončení násilí. "Myslím, že všechny země musejí použít veškerý vliv, který mají. Mám za to, že každá země má nějaký vliv na Barmu, a Čína k nim určitě patří," uvedl Hill. Indie, která s Barmou sousedí a patří mezi její hlavní obchodní partnery, ve středu vůbec poprvé vyjádřila oficiálně znepokojení nad postupem junty.

Reklama

Související články

Barma vyhlásila zákaz vycházení

Barmská vláda v úterý večer vyhlásila v zemi na následujících 60 dní zákaz vycházení mezi devátou hodinou večer a pátou hodinou ranní. Vyhlásila také zákaz...

Výběr článků

Načítám