Hlavní obsah

Australský chlapec zemřel po žahnutí medúzy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DARWIN

Šestiletý australský chlapec zemřel v neděli po žahnutí nebezpečné medúzy čtyřhranky smrtelné. Zahynul na ostrovech Tiwi severně od města Darwin.

Článek

Chlapec zemřel krátce poté, co jej žahla medúza. Ještě stačil vyběhnout z moře, kde se koupal, na pláž. Vzápětí však padl na zem a ztratil vědomí. Přestože ho převezli okamžitě na blízkou kliniku, lékařům se ho nepodařilo přivést k vědomí a chlapec krátce poté zemřel.

"Vypadá to, že to byla čtyřhranka," uvedla mluvčí policie Katiy Fowdenová. Potvrdí to podle ní pitva. Právě na jed čtyřhranky jsou děti mimořádně citlivé. Loni za podobných okolností zahynuly dvě dívky - tří a devítiletá. Zejména děti by se neměly v oblasti koupat v sezóně medúz od října do května.

Smrt za pár minut

Prudce jedovatá čtyřhranka smrtelná může usmrtit člověka během několika málo minut, ale obvykle nejdéle do hodiny, pokud se mu nedostane adekvátní lékařské pomoci. Její čtverhranný klobouk měří jen několik málo centimetrů, ale z každého rohu těla vyrůstá 15 chapadel, jež mohou dorůstat až do délky deseti metrů. Jed vyvolává prudkou bolest, křeče, dýchací potíže a srdeční selhání.

Jed čtyřhranky je považován za jeden z nejnebezpečnějších v živočišné říši. Za poslední století a půl tomuto miniaturnímu bezobratlému obyvateli moří podlehlo v Austrálii, na Filipínách a v Indonésii přes 5000 lidí. Některá zvířata jsou ale vůči jedu čtyřhranky imunní - například mořské želvy, které se jimi živí.

Podobní živočichové se však nevyskytují jen u protinožců. I ve Středozemním moři žije trubýš měchýřovka portugalská (Physalia physalis) který pluje po hladině a má až třicet metrů dlouhá žahavá vlákna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám