Hlavní obsah

Astronautovi vytekla do přilby voda, NASA ukončila výstup do kosmu

Výstup italského astronauta do volného kosmu u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v úterý předčasně ukončila technická závada. Do přilby skafandru Luky Parmitana začala unikat voda. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) proto práce Itala i jeho kolegy Američana Chrise Cassidyho předčasně ukončil.

Foto: NASA, ČTK/AP

Italský astronaut Luca Parmitano na konci robotické paže u Mezinárodní vesmírné stanice.

Článek

Parmitano, u kterého to byl vůbec první výstup do otevřeného kosmu, po necelé hodině práce mimo orbitální komplex informoval, že cítí na hlavě vodu. Únik byl podle agentury AP tak velký, že k bezpečnému návratu do stanice potřeboval pomoc Cassidyho.

Italský kosmonaut prý vzhledem k úsilí při výměně jednoho z kabelů nejprve myslel, že to, co cítí, je pot. Byl však opakovaně ujištěn, že o pot nejde. Cassidy pak upozornil, že to může být voda z vaku s pitnou vodou, a odhadl, že jí mohlo uniknout zhruba půl litru.

Voda se nakonec dostala Italovi do očí, a NASA proto výstup předčasně ukončila.

Foto: NASA, Reuters

Italskému astronautovi Parmitanovi mohlo do přilby vytéct až půl litru vody.

„Mám opravdu mokrou hlavu a mám pocit, že je to čím dál horší,“ ohlásil podle agentury Reuters Parmitano rádiovým spojením kontrolnímu středisku v Houstonu. Posléze zamířil zpět do přechodové komory, zatímco Cassidy spěšně uklízel nářadí a chystal se kolegu následovat.

Italský astronaut podle líčení agentury zůstal v přechodové komoře v klidu ve skafandru, ale jeho situace se očividně zhoršovala.

„Je to hodně vody. Je to nasáklé a má ji v očích a ústech,“ sdělil Cassidy Houstonu.

Při vyrovnávání tlaku v přechodové komoře pak Cassidy italského kolegu pozorně sledoval. Parmitano v té době už nemohl použít komunikační systém svého skafandru. „Nevypadá dobře, ale je O.K.,“ hlásil americký astronaut kontrolnímu středisku.

Reklama

Výběr článků

Načítám