Hlavní obsah

Assange: WikiLeaks nikoho nezabily, narozdíl od USA

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Zakladatel serveru WikiLeaks, který už druhý týden zveřejňuje tajné diplomatické depeše USA, ve středečním vydání australského deníku The Australian brání jeho činnost. Zveřejněné citlivé informace podle něj mají potenciál vyvolat změny ve vládách, ale nezabily jediného člověka – narozdíl od vlád USA či Austrálie.

Článek

„WikiLeaks mají za sebou čtyři roky publikování. Za tu dobu jsme změnili vlády, ale pokud víme, tak nebylo ublíženo jediné osobě. Ovšem Spojené státy s tichým souhlasem Austrálie zabily tisíce jenom za posledních pár měsíců,“ odmítá Assange tvrzení Washingtonu, že WikiLeaks zveřejněním citlivých informací ohrozily životy.

Podle Assange je v demokracii potřeba silných médií, která by zajistila, že vlády budou jednat čestně, a WikiLeaks se k tomu snaží přispět. „WikiLeaks odhalily některé kruté pravdy o válkách v Iráku a Afghánistánu a přišly s odhaleními o korporátní korupci,“ napsal Assange.

Za únik si mohou USA samy, tvrdí šéf diplomacie

Ačkoliv Assange v článku kritizuje Austrálii, právě její expremiér a nynější ministr zahraničí Kevin Rudd se ho zastal. Ve středu v Brisbane prohlásil, že Assangeho jeho vlast podpoří stejně jako každého svého občana zatčeného v zahraničí.

Rudd odmítl vinit z úniku depeší WikiLeaks, za situaci si podle něj mohou USA samy. „Pan Assange není odpovědný za neautorizované zveřejnění 250 000 dokumentů z komunikačního systému diplomatů USA. Za to jsou odpovědní Američané,“ řekl Rudd.

Assange nechce do Švédska

Assange se v úterý vydal v Londýně policii a na základě švédského zatykače kvůli údajnému znásilnění dvou žen mu bylo odmítnuto propuštění na kauci. Další slyšení se má konat v úterý. Assangeův právník řekl, že bude bojovat, aby jeho klient do Švédska vydán nebyl.

Mezitím WikiLeaks potvrdily, že budou v uvolňování diplomatických depeší pokračovat navzdory tomu, že s nimi vypověděly spolupráci velké společnosti jako Amazon, Mastercard či PayPal.

Informace serveru jsou zajištěny. „Stránky mají více než 500 duplikátů na nejrůznějších místech,“ uvedly v prohlášení WikiLeaks.

Stránky Mastercard a PayPal se ve středu staly terčem pirátských útoků a částečně byly vyřazeny z provozu.

Reklama

Výběr článků

Načítám