Hlavní obsah

Asii nebudou stačit vakcíny proti A/H1N1, varovala WHO

– Hongkong
Novinky, Tomáš Reiner

Asijským zemím nebude stačit zásoba vakcín proti novému viru prasečí chřipky, až během chladného období letos udeří nová vlna nákazy. Uvedl to mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) Peter Cordingley.

Foto: Issei Kato , Reuters

Článek

„Nikde není nic připraveno a všude bude masivní nedostatek vakcín,“ řekl Cordingley. Podle agentury AP začne Austrálie a Čína s výrobou vakcín v září. Ty budou ale jen pro domácí potřeby. V Japonsku už chřipková sezóna začala a tamní výrobci léčiv produkci vakcín ještě nezahájili. Největší problém však podle Cordingleyho představují rozvojové státy, které jsou bez zdrojů a kvalitního zdravotnictví.

Ačkoliv virus vyvolává u většiny lidí jen středně vážné potíže, odborníci varují před nebezpečím, jaké představuje pro těhotné ženy, děti či osoby se zdravotními potížemi, jako je třeba obezita či cukrovka.

Česká vláda minulý týden oznámila rozhodnutí nakoupit vakcíny pro půl miliónu lidí. Společnost GlaxoSmithKline by je měla dodat v průběhu podzimních měsíců. ČR eviduje 237 případů nákazy prasečí chřipkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám