Hlavní obsah

Arménie musí přestat říkat své pálence koňak. Od unie na to dostane 76 milionů

Právo, ave

Arménská vláda schválila finanční dohodu s Bruselem, podle níž Jerevan dostane celkem tři miliony eur (76 milionů korun) na postupné a trvalé odstranění chráněného zeměpisného označení „koňak“ – jež patří Francii – z lahví s tradičním arménským vinným destilátem.

Foto: Koláž Novinky.cz

Ilustrační foto

Článek

Ke shodě vedly dlouhé roky jednání. Arménie dostala na úplný zákaz používání názvu koňak 25 let, napsala PanArmenian. Podobný spor země řeší i ohledně označení „šampaňské“.

Podle Avaga Arutjunjana, šéfa Arménského svazu vinařů, se diskuse o označení koňak vedla kvůli Francii už s carským Ruskem, později pak se Sovětským svazem.

Jaký název teď?

Slovo „koňak“ se objevuje na arménských lahvích výlučně v Rusku, psáno cyrilicí. Podle rozhodnutí ruského úřadu Rosalkogolregulirovanije z roku 2013 slova „koňak“ a „šampaňské“ psaná cyrilicí nemají žádnou souvislost se zeměpisnými názvy francouzských provincií, upřesnila ruská RBK.

Nejstarší známá láhev whiskey je na prodej, pamatuje válku za nezávislost

Muži

Přímo v Arménii se prý prodají maximálně dvě procenta produkce, 70 procent se vyváží do Ruska a 30 procent na Západ, kde se nápoj dříve objevoval pod názvem Ararat, řekl ruské televizi Dožď šéf arménských zpracovatelů hroznového vína.

V zemi teď propukla diskuse, jak se destilát bude jmenovat dál. „Padl i návrh Armenjak, ale Francouzi byli proti, že se to plete s armagnacem,“ dodal Arutjunjan.

Reklama

Výběr článků

Načítám