Hlavní obsah

Američtí námořníci žalují provozovatele fukušimské elektrárny

Novinky, rei
San Diego

Osm příslušníků amerického námořnictva podalo žalobu na japonskou společnost Tokyo Electric Power Company (Tepco), která provozovala poškozenou jadernou elektrárnu Fukušima na severovýchodě Japonska. Američané tvrdí, že po loňské živelní katastrofě firma tajila informace o úniku radioaktivity z elektrárny, čímž je ohrozila na zdraví. Uvedl to server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Poškozený první reaktor elektrárny Fukušima na snímku z března 2011

Článek

Američtí námořníci se po zemětřesení a následné vlně tsunami z března 2011 podíleli na záchranných pracích na zdevastovaném severovýchodním pobřeží Japonska. Nyní u soudu v San Diegu podali žalobu s požadavkem na odškodnění v úhrnné výši 40 miliónů dolarů (téměř 757 miliónů korun).

Vojáci rovněž chtějí, aby firma Tepco zřídila zvláštní fond, z něhož se bude hradit léčba osob postižených na zdraví při záchranných pracích ve Fukušimě a širším okolí.

Žalující tvrdí, že japonská společnost vědomě vytvářela falešný dojem, že úniky radioaktivního materiálu z poškozené Fukušimy nejsou velké a míra radiace, jíž budou záchranné týmy vystaveny, nepředstavuje zdravotní riziko. Američané pak pracovali v rizikových místech, kde byli vystavení nebezpečným dávkám radiace.

Žaloba je další ranou pro japonskou firmu, které už jednou musela vláda vypomoci jedním biliónem jenů (zhruba 219 miliard korun). Tepco očekává, že kompenzace, jež bude muset vyplatit, dosáhnou výše 3,24 biliónu jenů (zhruba 710 miliard korun).

Odklon od jádra se možná nekoná

Fukušimská elektrárna, kterou vláda v podstatě znárodnila tím, že v ní převzala nadpoloviční podíl, bude postupně zakonzervována.

Tokio dalo po katastrofě uzavřít všechny jaderné elektrárny v zemi. Ve čtvrtek ale dala vláda najevo úmysl své rozhodnutí o odklonu od atomové energie přehodnotit.

Reklama

Výběr článků

Načítám