Hlavní obsah

Americký student dostal v KLDR 15 let nucených prací za krádež plakátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Americký student Otto Warmbier zadržený na začátku ledna v Severní Koreji kvůli pokusu ukrást plakát s politickou tematikou z hotelu v Pchjongjangu byl ve středu odsouzen k 15 rokům těžké práce za mřížemi. O verdiktu nejvyššího soudu KLDR informovala agentura AP.

Foto: Kyodo, Reuters

Ottu Fredericka Warmbiera přivádějí k severokorejskému nejvyššímu soudu.

Článek

Jednadvacetiletý student Virginské univerzity Warmbier, který byl zadržen na konci ledna před nástupem do letadla, byl odsouzen ve středu ráno během hodinového soudního procesu. Obviněn byl z podvratné činnosti. K „závažným trestným činům” proti státu se přiznal už na konci února

„Spáchal jsem zločin, když jsem vzal propagandistický plakát z části hotelu, která byla určena jen pro zaměstnance,” prohlásil Warmbier 29. února v Pchjongjangu před médii se slzami v očích. „Udělal jsem největší chybu svého života. Prosím vás, zachraňte mě,” dodal. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američan se v KLDR kál kvůli krádeži politického plakátu v hoteluVideo: AP

Severní Korea zadržela několik cizinců již v minulosti a Spojené státy i Kanada své občany varovaly před cestami do této asijské země. Jak poznamenala agentura AP, KLDR se k podobným krokům uchyluje v době zvýšeného napětí s okolním světem, aby si tímto způsobem vymohla ústupky. V listopadu 2014 propustila KLDR Američany Kennetha Baeho a Matthewa Millera, které do té doby věznila.

Reklama

Výběr článků

Načítám