Hlavní obsah

Američan žádá v KLDR o politický azyl, tvrdí Korea

Soul

Jeden ze dvou Američanů, kteří jsou zadržovaní v Severní Koreji kvůli údajnému ilegálnímu přechodu hranice s Čínou, požádal v zemi o politický azyl. Uvedl to jihokorejský deník Dong-Ah Ilbo s odkazem na svůj zdroj.

Článek

"Přišel jsem sem (do Severní Koreje), protože nechci sloužit jako munice do kanónů u militaristických kapitalistů. Chci sloužit v severokorejské armádě," měl údajně podle deníku říci mladý Američan Severokorejcům. Američanovi je osmadvacet let.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Philip Crowley v pátek oznámil, že Severní Korea Washington informovala, že zadržuje druhého Američana. Spojené státy zatím neznají jeho jméno ani okolnosti, za jakých se do Severní Koreje dostal.

Podle Crowleyho je to už druhý člověk, který byl v posledním měsíci obviněn z ilegálního proniknutí do KLDR. První byl loni v prosinci americký misionář korejského původu Robert Park, který podle jihokorejských aktivistů hranici do KLDR přešel proto, že tak chtěl upozornit na porušování lidských práv v Severní Koreji.

Reklama

Výběr článků

Načítám