Hlavní obsah

Američan jako první člověk v historii sám přešel Antarktidu

Třiatřicetiletý Američan Colin O´Brady se stal prvním člověkem, který pouze za použití vlastních sil přešel Antarktidu. Téměř 1500 kilometrů dlouhou cestu krajinou sněhu a ledu urazil za 54 dní, informovaly světové agentury.

Foto: Colin O'Brady, ČTK/AP

Colin O'Brady

Článek

O´Brady ve středu dorazil do cíle po jedné z nejtěžších etap, kdy na jeden zátah absolvoval posledních téměř 130 kilometrů, což mu trvalo 32 hodin. "I když těch 32 hodin patřilo k nejtěžším výzvám v mém životě, zároveň byly zcela upřímně jedněmi z nejhezčích chvil, které jsem prožil," napsal na svém Instagramu, kde pravidelně zveřejňoval záznamy z cesty.

Američan Antarktidu přešel dokonce rychleji, než plánoval. Celkem strávil na cestě 54 dní a ušel 1500 kilometrů. Na cestu měl přitom vyhrazeno 70 dní.

Foto: Colin O Brady, ČTK/AP

Muž během cesty přes Antarktidu

Potřebné zásoby si táhl na 170 kilogramů vážících saních, s nimiž překonával dlouhé pláně i větrem naváté sněhové vršky. Musel se potýkat s mrazivým počasím i sněhovými bouřemi.

Pocta zesnulému dobrodruhovi

Na cestu vyrazil i proto, aby spolu s dalším dobrodruhem, Angličanem Louisem Ruddem, uctili památku neúspěšného předchůdce Henryho Worsleye. Tento britský cestovatel zemřel před dvěma lety, když se sám pokoušel zdolat Antarktidu. O´Brady a Rudd vyrazili ve stejný den, Angličan však zatím do cíle nedorazil.

Podle agentury AP má O´Brady v plánu na Antarktidě setrvat do jeho příchodu, aby oslavili fakt, že jsou jedinými lidmi na planetě, kterým se podobná věc podařila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám