Hlavní obsah

Agentura S&P udělila špatný rating, musí investory odškodnit

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) před celosvětovou krizí poskytovala investorům zavádějící informace. Rozhodl o tom australský soud v Sydney. Podle něj dávala hodnocení AAA i riskantním cenným papírům, které později ztratily většinu své hodnoty. Spolu s bankou ABN Amro musí odškodnit investory, uvedla v úterý BBC.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

Článek

Verdikt soudu je považován za klíčový, protože poprvé činí zodpovědnou i ratingovou agenturu a ta musí způsobené škody pomoci uhradit. S patří mezi tři největší ratingové agentury.

Proces zahájilo dvanáct místních samospráv, které přišly o více než 90 procent z 16 miliónů australských dolarů (cca 330 miliónů korun) investovaných do složitě strukturovaných derivátů úvěrového typu CPDO. S, ABN Amro Bank NV se sídlem v Nizozemsku a společnost poskytující finanční služby Local Government Financial Services Pty (LGFS) by jim měly zaplatit 30 miliónů dolarů.

Společnost S uvedla, že ji rozhodnutí soudu zklamalo, a tvrzení, že její stanovisko bylo nepatřičné, odmítá. Ve spisech citovaných agenturou AFP sdělila, že hodnocení rizikovosti je "umění, nikoli věda", a přidělení nejvyšší známky neznamená, že nebezpečí propadu finanční hodnoty lze zcela vyloučit.

S už oznámila, že se proti verdiktu odvolá: „Jsme zklamáni z rozhodnutí soudu, odmítáme jakýkoli náznak toho, že by naše názory byly neadekvátní a odvoláme se."

Australská federální soudkyně Jayne Jagotová ve verdiktu uvedla, že S a ABN Amro mátly a klamaly při hodnocení dvou strukturovaných derivátů z roku 2006, které byly "absurdně komplikované“.

Podle ní agentura poskytla „nedbalé a klamné“ informace o riziku těchto dvou finančních produktů potenciálním investorům. Podle ní byla známka AAA signálem, že jde o jisté investice.

Uvedla také, že investoři si mohli myslet, že S dospěla k závěru o ratingu na základě rozumných důvodů a vlastní analýzy, což nebyla pravda. S neprovedla vlastní kalkulaci rizik a použila jen kalkulace ABN Amro o tom, jak výkonné budou její deriváty.

Soudkyně ale kritizovala i ABN Amro, že zneužila tohoto hodnocení AAA u svých produktů, když je nabízela.

Verdikt je precedentem

Společnost IMF Australia, která má na starosti poskytování prostředků na vymáhání právních nároků, už uvedla „že verdikt může mít globální dopad a tvrdě ho pocítí hlavně Evropa a Amerika, kde se prodávaly podobné produkty bankám a penzijním fondům“.

Podle IMF Australia může rozhodnutí vydláždit cestu investorům v Evropě, aby pokryli značnou část svých ztrát způsobených ABN Amro, kterou nyní vlastní Royal Bank Of Scotland. Odhaduje se, že podobných produktů bylo v Evropě prodáno za dvě miliardy eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám