Hlavní obsah

Afghánský voják zabil dva americké vedoucí výcviku

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Příslušník afghánských bezpečnostních sil v úterý zabil na severu Afghánistánu dva příslušníky mezinárodních sil ISAF. Uvedl to jejich mluvčí. Zabití pocházeli z USA. Při cvičné střelbě zastřelil i svého afghánského kolegu. Pak byl zabit.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Americký vrtulník Black Hawk v Afghánistánu

Článek

Zabití Američané byli civilní instruktoři, kteří měli na starost výcvik afghánských ozbrojených složek, uvedla BBC. Afghánec je zabil na základně Camp Shaheen v Mazáre Šarífu, což je středisko provincie Balch na severu země.

Podle aliančních zdrojů palbu zahájil afghánský instruktor na vojenské střelnici v době, kdy se tam konal rutinní výcvik. "O život přišli dva američtí civilisté a dva afghánští vojáci, z nichž jeden je pravděpodobně ten, kdo začal střílet jako první. Jeden voják NATO a jeden afghánský voják byli zraněni," sdělil zdroj NATO.

Zatím není jasné, zda voják mířil na přítomné záměrně, ale je to považováno za nejpravděpodobnější hypotézu.

Afghánec zabil tři Brity

Podobný incident se stal před týdnem v jihoafghánské provincii Hílmand, kde afghánský voják nejprve zabil spícího britského velitele a pak ještě na základně z raketového granátometu zabil další dva vojáky. Mezi oběťmi byli dva důstojníci. Zabití patří ke Gurkhům (viz sloupek). Útočník poté přeběhl k Tálibánu. [celá zpráva]

Incident opět ukázal velké napětí mezi Afghánci a koaličními silami, které nahrává radikálům. Většině Afghánců vadí přítomnost zahraničních vojsk.

Na bezpečnostní konferenci v Kábulu se úterý afghánská vláda dohodla s ministry zahraničních věcí zemí NATO a dalšími politiky, že by v půlce roku 2014 převzala kontrolu nad bezpečností v zemi. To by mělo umožnit tažení vojáků NATO. Příští rok by měli začít odcházet i Američané, kteří až do srpna posilovali své stavy. Američané by se měli začít stahovat v půlce příštího roku. Britové chtějí stáhnout bojové jednotky do konce roku 2014. [celá zpráva]

Gurkhové

Za Gurkhy jsou podle lokality Gurkha severozápadně od Káthmándú souhrnně označováni příslušníci horských kmenů v Nepálu. Gurkhové jsou známí svými vojenskými schopnostmi a v britské armádě bojují od roku 1815.

V britských službách jich zahynulo 45 000. Dnes jich má britská armáda ve svých řadách asi 3500, hlavně v Iráku a Afghánistánu. Jako symbol nosí zahnutý dlouhý nůž.

Británie má v Afghánistánu druhý největší kontingent po USA. V zahraničních oddílech čítajících nyní 150 000 lidí slouží přes 9000 Britů, zniňuje ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám