Hlavní obsah

Afghánský pilot se vycvičil v Pardubicích, teď mu jde o život

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi tisíci Afghánců, kterým hrozí s převzetím moci Tálibánem smrt nebo jiný tragický osud, je i vojenský pilot vrtulníku H. A., který prošel dvouletým pilotním kurzem v Česku.

Foto: archiv, Právo

Na snímku afghánský pilot vrtulníku H. A.

Článek

Pilot deník Právo kontaktoval skrze svého českého přítele, s kterým byl v kontaktu do soboty, kdy ještě čekal na severu Afghánistánu na vojenském letišti v Mazáre Šarífu.

„Říkal, že už dvě noci nespal, že stále čekají na rozkaz, zda uletět do Uzbekistánu, nebo se vrátit do Kábulu. V sobotu se ale odmlčel,“ řekl Právu pilotův přítel. Mazáre Šaríf dobyl Tálibán v sobotu večer.

Redakci Práva pilot poslal e-mail, v kterém vzpomíná, jak se dostal k vrtulníkovému letectvu a do Pardubic, kde je Centrum leteckého výcviku (CLV), v kterém česká armáda cvičí své piloty a umožňuje výcvik i zahraničním vojákům, například právě z Afghánistánu.

Afghánci se zoufale snaží dostat do letadel, na kábulském letišti vypukla panika

Svět

„Strávil jsem dva roky v Česku při výcviku pilotů, úspěšně jsem získal certifikát pro kvalifikaci pilota od Heli Czech a také od CLV. Poté jsem se vrátil do své země, abych sloužil v armádě u speciální jednotky, která se účastnila mnoha protiteroristických operací po celém Afghánistánu,“ napsal H. A. Létal na ruských strojích Mi-171.

Dále uvedl, že když před rokem ztratil švagra při útoku Tálibánců, raději ukryl svou ženu a dvouletého syna do hor. Nyní má ale strach o jejich život.

„Pokud provincie, ve které se nacházejí, padne do rukou Tálibánců, a pokud je zatknou, s největší pravděpodobností je zabijí.“

Válka v Afghánistánu skončila, oznámil Tálibán

Svět

Piloti patří v Afghánistánu mezi nejohroženější profesní skupiny, Tálibán je cíleně likviduje.

„Máme informace od zpravodajských služeb, že na piloty, kteří sloužili u vrtulníků, několikrát zaútočil Tálibán, a bohužel jsem už ztratil část kolegů a přátel,“ napsal Právu pilot.

O tom, zda afghánské vrtulníky odletěly do Kábulu nebo do Uzbekistánu, nebo jaký je osud vrtulníkové jednotky a pilota H. A., v neděli večer nebyly žádné zprávy.

Reklama

Výběr článků

Načítám