Hlavní obsah

Afghánská vláda jednala tajně s Tálibánem v Saúdské Arábii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

V Saúdské Arábii se nedávno pod záštitou krále Abdulláha konalo historicky první setkání zástupců afghánské vlády a povstaleckého hnutí Tálibán. Oznámila to americká stanice CNN s odvoláním na zdroj blízký jednáním.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Konflikt v Afghánistánu už má přes čtyři tisíce obětí.

Článek

Čtyřdenní setkání se mělo uskutečnit v Mekce v poslední zářijový týden. Král Abdulláh a sedmnáctičlenná delegace prý dokonce během svátku Id al-Fitr přerušili půst, aby demonstrovali svou odhodlanost ukončit konflikt v Afghánistánu.

CNN upozorňuje, že setkání naznačuje mimo jiné také změnu v postoji Saúdské Arábie, která donedávna neměla s Afghánistánem přátelské vztahy a jednala s ním zprostředkovaně přes Pákistán. Pro Pákistán značí zase i tato změna kursu politické oslabení.

Saúdská Arábie byla jednou ze tří zemí, která v devadesátých letech uznala vládu Tálibánu. Vztahy se zhoršily poté, co Tálibán odmítl vydat sponzora teroristů z USA v září 2001 Usámu bin Ládina. Dalším z motivů saúdské angažovanosti je rostoucí vliv íránských lobbistů na afghánské představitele v Kábulu.

Dlouhá cesta k dialogu

Zdroj CNN řekl, že setkání se připravovala dva roky. Zúčastnilo se jich mimo jiné jedenáct zástupců Tálibánu a dva představitelé vlády. Vůdce Tálibů mulla Muhammad Umar chyběl. Dal prý ale na srozuměnou, že Tálibán není ve spojení s islamisty z tzv. sítě Al-Kajda.

Obě strany se prý v Mekce shodly na tom, že jediné řešení konfliktu v Afghánistánu skrze dialog. Další setkání by měla následovat.

Nebudou jednoduchá, což naznačilo páteční vyjádření zástupce mully Umara v exilu. Ten odmítl s vládou dál jednat a členy kabinetu prezidenta Hamída Karzáího označil za loutky Spojených států. Zároveň potvrdil odhodlání bojovat, dokud ze země neodejdou vojáci koalice USA a NATO.

Britský velitel: V Afghánistánu nezvítězíme

Angažovanost Západu v regionu zatím nepřináší očekávané výsledky a podle britského velitele v Afghánistánu Marka Carletona-Smithe nemůže mít válka vítězného konce. Řekl to nedělním Timesům.

"V této válce nezvítězíme. Jde spíš o snížení násilí na ovladatelnou úroveň, aby boje mohly být plně pod kontrolou afghánské armády," řekl pro list velitel Carleton-Smith. Britské jednotky podle Carletona-Smithe Tálibán značně oslabily, násilí může ale v Afghánistánu stále existovat, až budou vojáci zemi jednou opouštět. K ukončení násilí by podle něho vedly jedině mírové rozhovory s vrchními zástupci Tálibánu.

Konflikt v Afghánistánu

Režim Tálibánu svrhla v roce 2001 americká invaze a vysocí představitelé radikálů zřejmě uprchli do kmenových oblastí na afghánsko-pákistánské hranici. Hnutí poté zahájilo povstaleckou válku proti afghánské vládě a mezinárodním silám. Letos se konflikt vystupňoval, když počet násilností vzrostl o 30 procent proti roku 2007 a od počátku roku zahynulo už přes 4000 lidí. Mezi mrtvými je i přes 200 zahraničních vojáků, včetně dvou Čechů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám