Hlavní obsah

Afghánistán: za bombovým útokem měla stát pákistánská rozvědka

Novinky, rei, NBC
KÁBUL

Poradce afghánského prezidenta naznačil, že za masivním bombovém útoku na indickou ambasádu v Kábulu z pondělka jsou pákistánské tajné služby. Při útoku zemřelo nejméně 41 lidí, včetně dvou indických diplomatů. Na 150 dalších lidí se zranilo.

Foto: Stringer, Reuters

Výbuch v Kábulu si vyžádal nejméně 41 mrtvých.

Článek

„Důmyslnost útoku, povaha materiálu, který byl použit, zaměřenost útoku - to všechno nese charakteristické znaky konkrétní zpravodajské služby, která už podobné útoky v Afghánistánu vykonala,“ řekl hlavní mluvčí afghánského prezidenta Humajún Hamidzada. O jaké služby se jedná, neřekl, dodal jen, že „je to dostatečně jasné“.

Cílem útoku sebevraha v autě s náložemi byla v centru afghánské metropole indická ambasáda. Účast Pákistánu na akci mezitím důsledně odmítl pákistánský ministerský předseda. „Potřebujeme stabilní Afghánistán. Proč by měl Pákistán chtít destabilizovat Afghánistán? Chceme stabilitu v regionu,“ řekl Jusúf Raza Gilání.

S bombovými útoky se potýkají také pákistánské úřady. O víkendu rok po vládním útoku na Rudou mešitu otřásl Islámábádem výbuch, který zabil 18 lidí a zranil téměř 50 dalších. V pondělí v Karáčí, obchodním a průmyslovém srdci země, explodovala série šesti náloží. Zraněno bylo 23 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám