Hlavní obsah

Afghánci před stažením Američanů hromadně opouštějí zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Jen za loňský rok podle oficiálních údajů z Afghánistánu odešlo téměř 37 000 lidí, což je nejvyšší počet od roku 2001. Bohatí Afghánci si kupují nemovitosti v Dubaji. Změny zákonů, které v loňském roce přijalo Turecko, usnadnily cizincům kupovat majetek v této zemi, což ji mění v atraktivní destinaci pro kábulskou střední třídu.

Článek

„Lidé se vážně bojí o svou budoucnost a o budoucnost Afghánistánu. Chci odejít tak brzy, jak to bude možné,” říká pětadvacetiletý Násir Gulzád, který má v Kábulu cestovní kancelář pomáhající lidem emigrovat. „Vojáci NATO odcházejí, budou volby, nový prezident, možná Tálibán. Lidi jsou ochotní udělat cokoli, co je v jejich silách, aby dostali azyl v Evropě nebo zemích, jako je Austrálie, Spojené státy nebo Kanada,” dodal.

I když se mu obchody jen hrnou, myslí hlavně na to, že svůj podnik uzavře a bude následovat své zákazníky - pryč z Afghánistánu, napsala agentura Reuters. Jako mnoho Afghánců sledujících odchod koaličních sil NATO a obávajících se návratu Tálibánu nebo nechvalně známých kmenových vůdců se chce Gulzád zoufale připojit k exodu, který sílí, jak se blíží rok 2014.

„Každý den do naší kanceláře přijde deset až 20 lidí a ptá se na víza do Evropy, kamkoli,” řekl Gulzád. „Ještě před pěti roky nechtěl odejít nikdo. Pokud měli peníze, investovali tady. Ale teď Afghánci s jakoukoli sumou peněz nejsou ochotní investovat ani tisíc dolarů,” dodal.

Gulzád na svou práci nepohlíží jako na nelegální. Zprostředkovává letenky a směřuje zákazníky k dalším lidem, kteří jim dokážou poskytnout falešné doklady totožnosti, zvací dopisy a dokonce i pasy, které buď posílí jejich šanci na azyl, nebo zajistí drahocenná víza.

Za cestu do Evropy půl miliónu

On sám ceny nestanovuje a bere si jen část peněz zaplacených pašerákům lidí, kteří mu posílají „práci”. Ale připouští, že rostoucí složitost snahy dostat uprchlíky přes cizí hranice zvyšuje také náklady. Před několika lety lidé platili 16 000 dolarů (asi 320 000 korun) za bezpečný přesun do Evropy. To nyní stouplo na asi 25 000 dolarů (asi půl miliónu korun), což je hodně vysoká suma v zemi, kde mnozí žijí jen za několik dolarů na den.

Pro země, jako je Kanada, kde jsou možnosti na vzdělání a vybudování lepšího života, cena vystřelila ještě víc - z původních 35 000 dolarů na 50 000 dolarů (asi milión korun). Spojené státy jsou všeobecně považovány za příliš složitou variantu.

Afghánistán zničený desetiletími konfliktů, nejprve válkou proti sovětské okupaci, pak mezi afghánskými vůdci, a potom proti vládě Tálibánu, je už nyní největším světovým zdrojem uprchlíků; OSN jejich počet odhadla na 2,6 miliónu ke konci roku 2012. A toto číslo neustále stoupá, jak se blíží plánovaný odchod koaličních sil v roce 2014.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám